Här är djuren som kan upptäcka covid-19

Det är inte bara PCR-test som kan identifiera coronasmitta hos människor. Forskare har även tagit hjälp av flera av våra fyrbenta vänner.


Trodde du att covid-19 bara gick att upptäcka med PCR-test? Då hade du fel. 

Under coronapandemin har forskare och experter tagit till alla tänkbara knep för att lokalisera och begränsa smittan. Några av dessa kommer från djurriket.

Foto: Esteban Felix/TT

Hundar

Hundar används sedan innan för att upptäcka både droger, bomber, tryffel och vägglöss. 

Men under 2020 började bland annat Finland, Storbritannien, Australien, Frankrike och Tyskland också träna våra fyrbenta vänner till att kunna upptäcka covid-19.

Hundarna upptäcker smittan i svett och urin – vars doft förändras när en personen smittats med corona. 

Fördelen med hundtesterna är att man enklare kan lokalisera asymtomatiska personer, det vill säga de som blivit smittade – men inte har några märkbara symtom. 

Foto: Antti Aimo-Koivisto/TT

Billigt och effektivt

Det första landet att börja använda sig av corona-hundar på flygplatser var Finland. Anna Hielm-Björkman, docent i klinisk forskning av sällskapsdjur på Helsingfors Universitet, beskriver metoden som snabb, effektiv och billig.

– PCR-test kostade cirka 4 miljoner euro per månad och hundmetoden mindre än 100 000 euro, säger hon till FN.

Finländska tester har visat hundarna har en noggrannhetsnivå på nästan 100 procent – och de kan dessutom upptäcka smittan fem dagar innan verkliga symtom uppträder.

Metoden kritiseras

Men alla är inte lika positiva till de corona-sniffande hundarna. 

Enligt vissa experter saknas det fortfarande större, mer omfattande studier som bevisar hundtesternas effektivitet.

Foto: Denis Gray/TT

Råttor

Till skillnad från corona-hundarna så har utbildningen av råttor inte kommit lika långt ännu. Men forskarna är överens – råttor är snabblärda och fullt kapabla att upptäcka covid-19 hos människor. 

"Det är fullkomligt möjligt att de här råttorna kan tränas till att upptäcka covid-19. Det finns redan bevis på att hundar kan det", skriver Dan Haydon, professor i biologisk mångfald och djurhälsa på Glasgow Universitet i ett pressmeddelande.

Arten kan bli en meter lång

Råttorna han syftar på är afrikanska jätteråttor, som kan bli upp till en meter långa. De används redan framgångsrikt för att upptäcka tuberkulos och landminor i länder som Tanzania, Etiopien och Moçambique. 

Utbildning som tar hundar närmare 750 dagar går tre gånger så snabbt för råttorna, och de kan tränas till en 98 procentig effektivitet. 

Foto: Douglas C Pizac/TT

Upptäcker covid-19 i våra armhålor

Man håller därför tummarna för att deras luktsinne ska vara lika bra på att identifiera corona, som andra sjukdomar.

I Frankrike är corona-råttor just nu under upplärning. Målet är att de ska kunna upptäcka covid-19 hos människor genom doften på vår armhålssvett. 

Foto: Elise Amendola/TT

Bin

Sist och till och med minst har vi corona-tränade bin. 

"Inte helt riskfritt", tänker kanske du – men oroa dig inte. Till skillnad från hundarna och råttorna kommer bina inte användas för att smittspåra direkt på människor.

Istället menar forskarna att insekterna kan förkorta väntetiden på provresultat från flera dagar, till ett fåtal sekunder. 

Belönas med sockerlag

Under upplärningen blir bina exponerade för ett positivt coronatest och sockerlag samtidigt. Till slut lär sig bina att sticka ut sin lilla tunga när de kommer i kontakt med viruset, eftersom de tror att de kommer få sockerlag då.

Experterna tror inte att bi-metoden kommer ersätta de vanliga coronatesterna i länder där tillgången på dessa är god. Men i länder som har brist på tester, där kan corona-bina fylla en viktig funktion i framtiden, enligt Reuters.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.