Raketen, vars skrot kommer att landa på jorden, sköts upp i rymden den 29 april.
Raketen, vars skrot kommer att landa på jorden, sköts upp i rymden den 29 april. - Foto: Chinatopix/AP/TT

Då kommer 21 ton rymdskrot att krascha på jorden

Någon gång under helgen väntas totalt 21 ton okontrollerat rymdskrot, från en kinesisk rymdraket, att krascha någonstans på jorden. "Vi hoppas att det kommer att landa någonstans där ingen kommer att komma till skada", säger USA:s försvarsminister.


En rymdraket av sorten "Long March 5B" sköts upp i rymden den 29 april för leverera den första av totalt sex moduler som ska användas för att färdigställa den kinesiska rymdstationen Tianhe. 

Foto: Ju Zhenhua/AP/TT

Nu närmar sig raketen, som just nu cirkulerar i jordens omloppsbana, jorden – i en hastighet på drygt 27 600 kilometer i timmen. När raketen ska färdas in i atmosfären kommer stora delar av raketen att brinna upp, men ungefär 21 ton skrot kommer att falla okontrollerat mot jorden. 

Astrofysiker kritisk mot Kina

Flera experter och astrofysiker har kritiserat Kina för beslutet att skicka upp en raket som inte kan kontrolleras vid ett återinträde.

– Det är verkligen försumligt av Kina, säger exempelvis den brittiske astrofysikern Jonathan McDowell till The Guardian och säger vidare till BBC:

– Kina bestämde att de hellre ville ha en mer simpel design och hoppas att de har tur med det okontrollerade återinträdet och inte skadar någon.

USA övervakar raketen

Medan statlig media i Kina har tonat ner risken för att raketen kan krascha på bebodd mark meddelade det amerikanska försvaret att de håller ett öga på raketen. De har dock inga planer på att skjuta ner raketen, som alltså väntas krascha under helgen.

Lloyd Austin. Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Vi hoppas att det kommer att landa någonstans där ingen kommer att komma till skada, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

1 timme sedan
Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.