Lördag 13 Aug
Stockholm

Då kommer 21 ton rymdskrot att krascha på jorden

Raketen, vars skrot kommer att landa på jorden, sköts upp i rymden den 29 april.
Raketen, vars skrot kommer att landa på jorden, sköts upp i rymden den 29 april. Foto: Chinatopix/AP/TT

Någon gång under helgen väntas totalt 21 ton okontrollerat rymdskrot, från en kinesisk rymdraket, att krascha någonstans på jorden. "Vi hoppas att det kommer att landa någonstans där ingen kommer att komma till skada", säger USA:s försvarsminister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En rymdraket av sorten "Long March 5B" sköts upp i rymden den 29 april för leverera den första av totalt sex moduler som ska användas för att färdigställa den kinesiska rymdstationen Tianhe. 

Foto: Ju Zhenhua/AP/TT

Nu närmar sig raketen, som just nu cirkulerar i jordens omloppsbana, jorden – i en hastighet på drygt 27 600 kilometer i timmen. När raketen ska färdas in i atmosfären kommer stora delar av raketen att brinna upp, men ungefär 21 ton skrot kommer att falla okontrollerat mot jorden. 

Astrofysiker kritisk mot Kina

Flera experter och astrofysiker har kritiserat Kina för beslutet att skicka upp en raket som inte kan kontrolleras vid ett återinträde.

– Det är verkligen försumligt av Kina, säger exempelvis den brittiske astrofysikern Jonathan McDowell till The Guardian och säger vidare till BBC:

– Kina bestämde att de hellre ville ha en mer simpel design och hoppas att de har tur med det okontrollerade återinträdet och inte skadar någon.

USA övervakar raketen

Medan statlig media i Kina har tonat ner risken för att raketen kan krascha på bebodd mark meddelade det amerikanska försvaret att de håller ett öga på raketen. De har dock inga planer på att skjuta ner raketen, som alltså väntas krascha under helgen.

Lloyd Austin. Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Vi hoppas att det kommer att landa någonstans där ingen kommer att komma till skada, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.