Genrebild på batong. Bilder från våldsamma ingripandet.
Vid en återvändsgata filmas poliserna när de matar slag mot mannen som ligger på marken. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Läsarfilm från Nyhetsbyrån Järva.

Ny vittnesfilm visar polisens övervåld vid ingripande

Vid ett polisingripande under tisdagen fångas poliserna på film när de gång på gång slår en man som ligger på marken, med varsin batong. Nu har polisen anmält sig själva och i väntan på utredning har ansvariga poliserna omplacerats.


Under tisdagskvällen befann sig en polispatrull i Kista i Stockholm. En kontroll av en förbipasserande bil urartade istället till en biljakt som avslutades i Rinkeby ungefär fyra kilometer bort, skriver Nyhetsbyrån Järva.

Bilisten körde in på en återvändsgata, och där genomförs sedan något som polisen i sin händelserapport beskriver som en kontroll av föraren och en passagerare. Men vittnen på platsen har fångat något helt annat på läsarfilm som Nyhetsbyrån fått ta del av.

"Är väldigt kraftigt våld"

I det 20 sekunder långa klippet ses poliserna, som är civilklädda, misshandla en man i gula arbetskläder. Upprepande gånger slås mannen som ligger på marken med batonger, samtidigt som han försöker värja sig med sina armar.

–  Det här är väldigt kraftigt våld som utövas gentemot den här personen. Och det här kände jag direkt att det måste jag pröva, så vi lämnade över materialet och gjorde en anmälan till våra särskilda utredningar, säger Anders Djurestad, som är biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, till TV4 Nyheterna.

Han berättar även att poliserna som var på plats under ingripandet nu omplacerats i väntan på en utredning.

Personerna som färdades i bilen är misstänkta för flera brott. Däribland drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och våldsamt motstånd, enligt Nyhetsbyrån.

Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Trelleborg

Misstänkt föremål – tåg i Malmö utrymt

Ett tåg och närområdet omkring har utrymts på Hyllie station i Malmö. Anledningen är att misstänkt farligt föremål har hittats på tåget, skriver polisen på sin hemsida.

120 döda i översvämning i Kenya

1 timme sedan
Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Efter uppgångarna – USA-börsen tuffar på

1 timme sedan
De ledande amerikanska aktieindexen kämpade tappert vidare under tisdagens handel, efter måndagens nedgångar. Breda S&P500-index steg 0,1 procent, Dow Jones industriindex lyfte 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent.

Stor brand i industrihotell – explosionsrisk

1 timme sedan
En omfattande brand har brutit ut i en industrilokal i Bårhult, väster om Göteborg, uppger räddningstjänsten.

Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

1 timme sedan
En undernärd äldre patient med noterad fallrisk lämnades ensam på vårdavdelningen. Då ramlade patienten, bröt höften och dog innan man hann operera.