Torsdag 24 Jun
Stockholm

Regionens vädjan: "Träng er inte före i vaccinkön"

Personer i region Kronoberg går före i vaccinkön.
Personer i region Kronoberg går före i vaccinkön. Foto: Adam Ihse/TT & Fredrik Sandberg/TT.

I region Kronoberg har man upptäckt att personer som inte ingår i den åldersgrupp som nu erbjuds vaccin bokar tider ändå. Vaccinationssamordnaren uppmanar nu kronobergarna till att vänta på sin tur.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I region Kronoberg är smittspridningen av covid-19 oroväckande hög. Det är närmare bestämt den region med högst smittspridning sett till antalet fall per 100 000 invånare. Enligt ett pressmeddelande från regionen hade man 1014 positiva fall förra veckan, vilket är högre en någonsin. 

– Vi har minst lika hög smittspridning som vi hade när det var som värst under andra vågen, över jul och nyår, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist i en intervju med Nyheter24

Men vaccineringen i regionen är i full gång och hittills har 77 000 doser vaccin getts. 90 procent av personer över 65 år har fått minst en dos vaccin och 38 procent av alla över 18 har fått sin första dos. 

Yngre personer bokar tid och får vaccin

Under den senaste veckan öppnade regionen tidsbokning för personer mellan 60-64 år på externa vaccinationsplatser. Man har däremot märkt att personer som inte tillhör rätt åldersgrupp bokar tid och får vaccin. 

Enligt vaccinationssamordnare Lena Andersson Nazzal har man ingen funktion som stoppar yngre personer från att boka tider. 

– Men vi har försökt vara tydliga med att man ska följa prioriteringsordningen och inte boka om man inte tillhör den, säger hon i en intervju med Nyheter24 och fortsätter:  

– Har man bokat en tid och är i fel åldersgrupp så vill jag att man helst avbokar den och väntar på sin tur. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela