Förslaget: Krav på Bank-id för att använda sociala medier

Många förövare vänder sig till sociala medier för att hitta sina grooming-offer – och det vill Tom Ljungqvist och Petter Egnefors sätta stopp för. Men responsen på sociala medier är tudelad.


"I vågorna av covid-19 har ytterligare en pandemi blossat upp; groomingensociala medier", skriver komikerna och poddarna Tom Ljungqvist och Petter Egnefors på Instagram.

De tycker att personer som använder sociala medier ska behöva legitimera sig med Bank-ID – och får stort medhåll i kommentarsfältet. 

Lättare att identifiera förövaren

I texten, som delats av dem båda, skriver de att många förövare vänder sig till sociala medier för att hitta unga offer att "grooma" – det vill säga kontakta sexuellt. 

Distansen som finns mellan dem och sina offer gör att de känner sig trygga, vilket Tom och Petter vill sätta stopp för. 

Deras förslag är att alla konton på TikTok, Snapchat, Facebook och Instagram ska vara knutet till ett Bank-ID – och en faktisk person.

"Genom att vara tvungen att bekräfta sin identitet varje gång du loggar in så blir det delvis lättare för myndigheter att hitta och även knyta kontots innehåll till den inloggade användaren", skriver Tom och Petter på Instagram.

"Inte genomförbar"

Reaktionerna i kommentarsfältet är många och blandade. 

"En sådan funktion är avgörande för en säker framtid på sociala medier", skriver en positivt inställd användare. 

"Fin tanke, men är rent tekniskt inte genomförbar av mängder av anledningar. Både teknikmässiga, legala osv", skriver en annan, mer kritisk Instagram-användare. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om förslaget?
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.