Tisdag 22 Jun
Stockholm

Förslaget: Krav på Bank-id för att använda sociala medier

Många förövare vänder sig till sociala medier för att hitta sina grooming-offer – och det vill Tom Ljungqvist och Petter Egnefors sätta stopp för. Men responsen på sociala medier är tudelad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"I vågorna av covid-19 har ytterligare en pandemi blossat upp; groomingensociala medier", skriver komikerna och poddarna Tom Ljungqvist och Petter Egnefors på Instagram.

De tycker att personer som använder sociala medier ska behöva legitimera sig med Bank-ID – och får stort medhåll i kommentarsfältet. 

Lättare att identifiera förövaren

I texten, som delats av dem båda, skriver de att många förövare vänder sig till sociala medier för att hitta unga offer att "grooma" – det vill säga kontakta sexuellt. 

Distansen som finns mellan dem och sina offer gör att de känner sig trygga, vilket Tom och Petter vill sätta stopp för. 

Deras förslag är att alla konton på TikTok, Snapchat, Facebook och Instagram ska vara knutet till ett Bank-ID – och en faktisk person.

"Genom att vara tvungen att bekräfta sin identitet varje gång du loggar in så blir det delvis lättare för myndigheter att hitta och även knyta kontots innehåll till den inloggade användaren", skriver Tom och Petter på Instagram.

"Inte genomförbar"

Reaktionerna i kommentarsfältet är många och blandade. 

"En sådan funktion är avgörande för en säker framtid på sociala medier", skriver en positivt inställd användare. 

"Fin tanke, men är rent tekniskt inte genomförbar av mängder av anledningar. Både teknikmässiga, legala osv", skriver en annan, mer kritisk Instagram-användare. 

Vad tycker du om förslaget?
Kommentera
Kopiera länk
Dela