Utredningen gjorde avgörande genombrott på Flashback.
Utredningen gjorde avgörande genombrott på Flashback. - Foto: Björn Rosvall Larsson/TT/Polisen

Ida, 23, slogs ihjäl av sitt ex – när sonen var i rummet bredvid

Ida Fässberg, 23, försvann spårlöst – och lämnade efter sig en blodig lägenhet och ett skakat småbarn. Polisens utredning stod helt stilla, tills den fick en oväntad vändning tack vare en dedikerad privatspanare på Flashback. "Svenska Fall" sänds måndagen 24 maj klockan 22.00 på TV3, Viaplay och Viafree.​


I juni 2013 återfanns ett ensamt småbarn i en lägenhet i Trollhättan

Bostaden var tom – och fylld av blod. Förutom massiva blodpölar kunde man se spår av att någon släpats längs marken. 

Lägenheten tillhörde Ida Fässberg, 23 – mamman till det lilla barnet. Hon var spårlöst försvunnen, och att ta reda på vad som hänt henne skulle visa sig vara svårt.

Andréas Johansson. Foto: Polisen
Foto: Polisen

Kvinnans ex anhålls – för att sedan släppas

Kort efter polisens upptäckter i lägenheten fick räddningstjänsten ett larm om en brinnande bil i en annan del av Trollhättan. 

Den stod skriven på Andréas Johansson, en man i 35-årsåldern som Ida haft en relation med – och han anhölls misstänkt för att vara inblandad i hennes försvinnande.

Foto: Räddningstjänsten/TT

Parallellt med gripandet inleddes massiva sökinsatser efter den försvunna 23-åringen anordnade av Missing People. Uppslutningen var stor – men gav inga resultat.

När bevisen inte räckte till för att häkta Andréas, som släpptes fri, befann sig polisen i en till synes hopplös situation.

Privatspanare gör avgörande fynd

Utredningen stod stilla, men fick en oväntad vändning tack vare internetforumet Flashback.

Här gick trådarna varma med privatpersoner som diskuterade vad som kan ha hänt den försvunna småbarnsmamman – och en av de mest aktiva användarna var "ReimerDenYngre". 

Han begav sig ut på egna sökinsatser ute i skogen där frivilligorganisationer redan letat. På en av sina promenader hittade han en brandplats som väckte hans intresse.

– När jag ser den här brandplatsen tycker jag att den ser märklig ut. Det är ingen plats man eldar på. Dessutom, när man ser en brandplats ute i naturen brukar man alltid hitta grena och sånt kvar. Men den här platsen var städad och jag inser att man fört bort det man eldat, säger privatspanaren ReimerDenYngre i programmet. 

Björn Rosvall Larsson/TT
Inne i skogspartiet återfanns Idas avlidna kropp. Foto: Polisen

Flashback löste pusslet

Han kontaktade polisen och berättade om sitt fynd – men fick inget gehör. Då vände han sig till Flashback och berättade om platsen, och de utspridda tygbitarna han återfunnit omkring den brända marken.

Tillsammans med andra Flashback-användare lyckades ReimerDenYngre till slut pussla ihop tygbitarna till ett emblem tillhörande fotbollsklubben Barcelona. 

Samma klubbtröja som Andréas synts bära kort efter Idas försvinnande. 

Han greps på nytt – och kort senare återfanns Idas sargade kropp i ett skogsparti av en förbipasserade privatperson.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Dömdes mot sitt nekande

Rättsmedicinsk utredning kunde konstatera att 23-åringen misshandlats till döds.

Andréas Johansson dömdes, mot sitt nekande, till 16 års fängelse den 30 december 2013 för att ha bragt Ida om livet.

"Svenska Fall" sänds måndagen 24 maj klockan 22.00 på TV3, Viaplay och Viafree.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.