Gävleborg har gett flest personer sin första dos vaccin.
Gävleborg har gett flest personer sin första dos vaccin. - Foto: Johan Nilsson/TT.

Här är länet som är bäst i Sverige på att ge första vaccinsprutan

I Gävleborg har 53,6 procent av alla över 18 år fått sin första dos vaccin mot covid-19. Det är den högsta andelen av alla län i Sverige. Vaccinsamordnaren tror att en förklaring till detta kan vara det effektiva bokningssystemet.


Gävleborg toppar listan för länen med högst andel invånare som fått sin första dos vaccin. I länet har hela 53,6 procent av alla över 18 fått sin första spruta. Dessutom har nästan alla över 65 fått dos nummer ett, rapporterar SVT Nyheter. 

– Tittar vi på de sköraste grupperna är det 96 procent av alla de äldre, 65 år och äldre som har påbörjat sin vaccination och 50 procent är färdigvaccinerade, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, till SVT Nyheter.

Hittills har 172 000 doser getts i länet och 19,1 procent av invånarna är färdigvaccinerade. 

Bland kommunerna i Gävleborg ligger Ovanåker bäst till – där har 60 procent fått sin första dos. Gävle, med 49 procent, ligger längst ner på listan, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. 

Effektivt bokningssystem  

Vaccinsamordnaren Tina Mansson Söderlund berättar att man inte sparar på vaccindoser i länet, utan att man använder allt man har. Hon tror att en förklaring till att Gävleborg kommit så långt i vaccineringen är det bokningssystem som de tidigare fått kritik för. 

– Just att det blir väldigt enkelt för oss att hålla reda på var doserna behövs, det är enkelt för människor att boka och vi kan jobba med väldigt kort framförhållning. Vi kan ändra med 24 timmars varsel ibland om vi vill släppa på någon, säger hon till SVT Nyheter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!