Onsdag 23 Jun
Stockholm

Medicinjätten sålde olagligt silvervatten: "Helt felaktigt"

Meds-chefen skyller misstaget på den mänskliga faktorn.
Meds-chefen skyller misstaget på den mänskliga faktorn. Foto: Gorm Kallestad/Fredrik Sandberg/TT

Kolloidalt silvervatten påstås kunna skydda mot covid-19 och bota cancer, men påståendena saknar vetenskaplig grund. Produkten får därför inte säljas som ett kosttillskott i Sverige – vilket det nu uppdagas att onlineapoteket Meds gjort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Finfördelat kolloidalt silver som löses upp i destillerat vatten påstås bota cancer, vinterkräksjuka och skydda mot covid-19.

Men inget av påståendena har någon vetenskaplig grund – och Livsmedelsverket menar istället att kolloidalt silver kan ha skadliga hälsorisker, däribland missfärgad hud och antibiotikaresistans. 

– Det finns en bestämmelse för vad kosttillskott får innehålla. Jag vet att Livsmedelsverket, som är den myndighet som granskar livsmedel och kosttillskott, tidigare har fattat beslut om kollodialt silver i livsmedel på basis av att det inte är säkert, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket, till Expressen.

Meds sålde kolloidalt silver – trots olagligt

Silvervattnet får därför inte säljas- eller marknadsföras som kosttillskott på den svenska marknaden. 

Trots det har det onlinebaserade apoteket Meds haft flera produkter av kolloidalt silver till försäljning. 

De har marknadsfört varorna som "desinfektionsmedel för rening av dricksvatten", som kunderna uppmanades att blanda med sitt vatten, och dricka.

Fanns efterfrågan av kunderna

Det är inte första gången Livsmedelsverket är med om att företag försöker kringgå lagen genom att marknadsföra produkten som något annat än ett tillskott.

Enligt Carl Jansson på Meds tog man in det kolloidala silvret på efterfrågan av kunderna. Nu har man sett över sina rutiner så inga produkter kategoriseras eller marknadsförs fel.

"Det är den mänskliga faktorn"

Att man beskrivit produkterna som ett kosttillskott trots att det är olagligt skyller Jansson på den mänskliga faktorn:

– Det är den mänskliga faktorn som gjort att produkten kategoriserats som ett kosttillskott. Det är givetvis helt felaktigt. Så fort detta kom till vår kännedom tog vi ner det från vår hemsida, säger Jansson till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela