Onsdag 28 Jul
Stockholm

Förhör med mannen i Vetlanda: "Efter det blev jag väldigt arg"

vetlanda
Inom kort väntas domen falla för den misstänkta 22-åringen. Foto: Adam Ihse/TT och Anna-Lena Lindqvist/TT

I mars knivhöggs sju personer på öppen gata i Vetlanda. En 22-årig man är nu misstänkt för mordförsök på samtliga offer. I förhör berättar mannen att han har många minnesluckor, att han under dådet mådde väldigt dåligt – och ville bli utvisad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I början av mars 2021 klockan 14.54 fick polisen in ett larm om en som man gick omkring och högg ner människor med kniv i centrala delar av Vetlanda. 

Bara 20 minuter senare kunde 22-åringen gripas, då hade redan sju män blivit knivskurna. Tre av dem vårdades för livshotande skador, men samtliga överlevde attacken.

I mitten på maj inleddes rättegången mot den misstänkta gärningsmannen som då ska ha medgivit två av de sju mordförsöken som han står åtalad för. De andra dåden säger han sig inte ha något minne av, skriver TT.

Foto: Adam Ihse/TT

Ville bli utvisad

I förhör under onsdagen säger han, via sin tolk, att hans uppehållstillstånd gått ut och att han ville bli utvisad. Detta menar han berodde på att han varken kunde jobba eller studera i Sverige, att han varit hos kommunen och ringt Migrationsverket fem till sex gånger.

Under denna tid bad mannen till Gud och upplevde att han fick olika budskap. En person i Vetlanda ska senare ha sagt, enligt mannen själv, att Gud inte finns. Något som gjorde honom väldigt irriterad.

– Efter det blev jag väldigt arg. Jag tappade kontrollen, säger mannen via sin tolk i förhör, enligt nyhetsbyrån, och fortsätter:

– Jag tänkte. Först ska jag ta livet av den här personen och sedan ska jag ta livet av mig själv.

Advokat Christian Berntö. Foto: Mikael Fritzon/TT

Kan vara psykiskt sjuk

Efter detta ska han ha gått till attack mot två personer vid stationen, som sedan följs av en del minnesluckor, tills polisen griper honom.

Tidigare genomgick mannen en mindre rättspsykiatrisk undersökning som visade att han skulle kunna vara allvarligt psykiskt sjuk när dådet begicks. Men om 22-åringen döms, vill åklagaren att en ännu större undersökning ska göras.

– Min klient har ingen erinran mot det. Och skulle rätten komma fram till att han är skyldig, vilket det finns en överhängande risk att den gör, då är man skyldig att göra det, säger advokat Christian Berntö, till TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela