"Det är allvarligt", menar utskottets ordförande Karin Enström.
"Det är allvarligt", menar utskottets ordförande Karin Enström. - Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

KU:s coronakritik mot regeringen – i sex punkter

"Regeringen har brustit i hanteringen av pandemin. Det är allvarligt", säger Konstitutionsutskottet ordförande, Karin Enström, när man under torsdagen lade fram sin coronakritik till regeringen.


Hur regeringen hanterat nedstängningar, reseförbud och restriktioner under pandemin har varit omdiskuterat på många håll.

Under torsdagen stämde Konstitutionsutskottet in i kritikkören, och presenterade sex punkter där de anser att regeringens coronahantering brustit.

– Granskningen visar att regeringen vidtog vissa åtgärder. Men det var inte tillräckliga och de äldre var särskilt utsatta. Regeringen borde ha agerat mer aktivt, säger utskottets ordförande Karin Enström under pressträffen och fortsätter:

– KU anser att regeringen har brustit i hantering av pandemin. Det är allvarligt.

Så sammanfattas kritiken mot regeringen:

KU:s kritik handlar sammanfattningsvis om följande sex punkter:

  • Strategin. Många myndigheter har uppfattat regeringens coronastrategi som styrande, vilket inte var regeringens avsikt.
  • Testandet. Vem skulle betala för coronatestningen, vems ansvar var den och varför försenades den? Mycket var oklart från regeringens håll.
  • Besöksförbuden inom äldrevården. Regeringen agerade tidigt för att begränsa coronasmittan på äldreboenden, men de var inte tillräckliga. Man borde ha agerat mer aktivt, menar KU.
  • Pandemilagen. Den tillsattes för sent.
  • Den begränsade tillgången på sjukvårdsutrustning. Enligt KU fanns det för lite utrustning att tillgå, och det var otydligt vems ansvar det var att lösa problemet.
  • Distansundervisningen. Införandet av distansundervisning var bra, men berörda myndigheter och organisationer fick lida av den dåliga framförhållningen, menar KU.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.