En koala och en koalabebis, en flodhäst som simmar bakom en glasvägg.
Vet du vilket djur som kan andas genom rumpan? - Foto: Roland Weihrauch/AP/TT och Mel Evans/AP/TT

Här är 5 sjuka fakta du inte visste om djur

Visste du att koalor har mer än en vagina – och att flodhästar faktiskt inte kan simma? Nyheter24 har listat några osannolika fakta om djurlivet som du kanske inte hade koll på.


Djurriket kommer med – förutom riktiga sötchocker – också chocker av helt annat slag. Här är några fakta om djur som alla inte vet.

1. Koalan har tre vaginor

Forskare hoppas få bukt på problemet med klamydia hos koalor. Foto: Roland Weihrauch/AP/TT

Jo, det är faktiskt helt sant. Från utsidan sett ser det ut som en vagina, men inuti fördelar den ut sig i tre! Hanarnas könsorgan finns det också spännande fakta om, deras penis är nämligen formad som en gafflel, skriver Australian wildlife journeys.

 Tyvärr är det också väldigt vanligt att koalor är drabbade av klamydia.

2. Sköldpaddan kan andas genom anus

Foto: Adam Ihse/TT

Inte alla, men en del sköldpaddor kan andas genom rumpan. Detta för att de ska kunna befinna sig under vattenytan under en längre tid – alltså använder de inte den smidiga funktionen när de traskar omkring på land, skriver Sveriges radio.

3. Flodhästar kan inte simma

Enligt professorn ser det nästan balettliknande ut när flodhästarna tar sig fram under ytan. Foto: Mel Evans/AP/TT

Flodhästar, hur gulliga de än ser ut, är ett av världens farligaste djur. De väger närmare fyra ton, och behöver vara tunga och stabila för att klara av det hårda livet. En flodhäst kan inte simma på grund av sin massivitet, men trots detta rör den sig mycket smidigare under vatten än på land! Det berättar ekologiprofessorn Susanne Åkesson för Sveriges radio.

Det är en minst sagt obehaglig tanke att flodhästarna springer runt under vattenytan.

4. Änder har 40 cm lång penis

Foto: Ett par gräsänder. Brennan Linsley/AP/TT

Stora kan man inte säga att änder är, men en av kroppsdelarna är förvånansvärt imponerande i storlek. Hanarnas penis är nämligen korkskruvsliknande – och kan bli hela 40 centimeter lång. De skjuts ut med en väldig fart och är så långa för att kunna komma så långt in i honan som möjligt, enligt Illustrerad vetenskap.

5. Delfiner har namn

Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Studier har visat att att delfiner faktiskt kallar varandra för olika namn. Inte så att de ropar "Flipper!" eller liknande, men de imiterar den andra delfinens specifika visselljud.

– Det är abstrakta namn, som vi tidigare inte hört talas om i djurriket med undantag för människan, säger Randall Wells, forskaren bakom studien om delfinernas beteende, till CNN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.