Onsdag 28 Sep
Stockholm

Kidnappningen av tvååriga Charlie skakade en hel värld

Charlie Lindbergh och Bruno Richard Hauptmann.
Mordet på två år gamla Charlie löstes först två år efter att han kidnappats. Foto: AP/TT

Kidnappningen och mordet på två år gamla Charlie Lindbergh kom att kallas århundradets brott. Barnet var son till atlantflygaren Charles Lindbergh – och fallet blev känt över hela världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En tidig kväll den 1 mars 1931 lägger barnflickan Betty snart två år gamla Charlie i sin säng på övervåningen i huset Hopewell, i New Jersey i USA.

Men när hon några timmar senare smyger in i rummet för att kontrollera att Charlie sover, märker hon att det är något som inte stämmer.

Rummet är helt plötsligt kyligt och spjälsängen gapar tom. Så fort barnflickan upptäckter att pojken inte befinner sig i sin säng skyndar hon sig att meddela pojkens föräldrar, Charles och Anne Lindbergh, för att höra om de flyttat på pojken.

Charlie Lindbergh i sin barnvagn. Av pressen fick han namnet "baby Lindy". Foto: AP/TT

Men när Charles Lindbergh får höra att Charlie inte ligger i sin säng skyndar han upp och hämtar ett gevär. Men det enda som är kvar i barnrummet är ett brev. I det står det att barnet skulle återlämnas – mot en lösensumma av 50 000 dollar.

Charles Lindbergh var världskänd pilot

Den lille pojkens pappa var inte vem som helst. Charles egen pappa var född i Sverige, men invandrade tidigt till USA. Charles Lindbergh var en världsberömd atlantflygare som år 1927, endast 25 år gammal, var den förste att flyga ensam över Atlanten utan mellanlandningar.

Charles Lindbergh var även känd i Sverige, mycket på grund av sina svenska rötter. Foto: AP/TT

Det var för att komma undan det offentliga livet och den enorma pressbevakningen som hela tiden kretsade kring honom och frun Anne, de tillslut bestämde sig för att flytta till det avskilda huset. Men den mediala uppmärksamheten fullkomligt exploderade när paret fick sitt första barn.

Löpsedlar världen över

Utanför familjens bostad samma kväll som lilla Charlie försvann, hittas en dåligt monterad stege som fastslogs ha använts vid kidnappningen. Polisen, som snabbt anlände till platsen, misstänkte även att personen som skrivit brevet inte behärskade det engelska språket.

Charles Lindbergh framför ett av sina flygplan. Foto: AP/TT

Som straff för att de kontaktat polisen får de i nästa brev, som anländer tre dagar senare, en förhöjd lösensumma. Kidnappningen sprids som en löpeld världen över och skakar inte minst det amerikanska folket i grunden.

Pensionär blir mellanhand

En av de som ville hjälpa familjen var den pensionerade läraren John F. Condon. Vid kidnappningstillfället var han 71 år gammal. Han sträckte ut en hand genom en annons i tidningen, men lyckades istället fånga kidnapparnas intresse. De ville att han skulle bli länken mellan Lindbergh och kidnapparna.

Alla brev markerades med två cirklar, som en symbol för att det var från kidnapparen. Foto: AP/TT

I ett brev till Condon beskriver kidnapparna att han ska publicera en ny annons när utbytet är redo. Sagt och gjort, den 11 mars är det dags, även om familjen faktiskt inte fått fram den stora summan än. 

Dagen efter får 71-åringen ett brev som levereras av en taxichaufför – där det står att han ska ta sig till en kyrkogård cirka 45 minuter bort.

Väl där möts han av en man som kallar sig John som trycker på att han vill ha de utlovade nu 70 000 dollarna. Condon säger då till John att han kommer att få pengarna – om han kan bevisa att Charlie mår bra. Överenskommelsen landar tillslut i att kidnapparen ska skicka över pojkens pyjamas.

Några dagar senare får Condon ett paket i brevlådan, och som utlovat innehåller det klädesplagget. Pyjamasen bekräftas vara Charlies, men hans föräldrar blir fundersamma när de upptäcker att den är nytvättad.

Ska vara ombord på en båt

I början på april har familjen lyckats samla ihop till lösensumman och ett nytt möte bestäms. Denna gång följer även Charles Lindbergh med Condon till platsen – en ny kyrkogård. 

De lyckas förhandla ner summan till 50 000 och efter att John fått pengarna i sin hand berättar han att pojken finns ombord på en båt som heter "Nelly".

Efter ett utdraget sökande i sitt flygplan, över området där kidnapparna sagt att båten ska vara, så ger Lindbergh upp. Båten finns ingenstans.

Utredarna undersöker platsen där Charlie hittades. Foto: AP/TT

Efter att Charlie varit borta i över två månader, den 12 maj 1932, hittar en lastbilschaufför kvarlevorna av ett barn i en skog nära där familjen Lindbergh bor. Det är tvååriga Charlie som hittats, och kidnapparna rubriceras nu som mördare.

Mördades samma natt som kidnappningen

Rättsläkare bekräftar att Charlie dog samma natt som han fördes bort, och att dödsorsaken är ett hårt slag mot huvudet. Polisen misstänker att kidnapparna tappat pojken av misstag när de skulle klättra ner för den rangliga stegen.

Polisen gjorde en rekonstruktion över hur kidnappningen skulle kunna ha gått till. Foto: AP/TT

Breven misstänktes ha skrivit av en person med tyskt påbrå, då flera tyska ord fanns med, samt att substantiv skrevs med stor bokstav, precis som i tyska språket.

Men ledtrådarna leder inte utredarna någon vart och två och ett halvt år senare är mördarna eller mördaren fortfarande på fri fot.

Den enda förhoppningen som finns kvar är att de ska använda lösensumman, och på så sätt spåras genom pengarnas serienummer.

I september 1934 hör en mackägare av sig till polisen, och berättar att en man med tysk brytning handlat av honom – och betalade med ett gammalt guldcertifikat som vid den tiden slutat gälla.

Då mackägaren varit smart nog att spara certifikatet, och ta mannens registreringsnummer på bilen, kan polisen söka efter serienumret. Det är en match – och namnet på mannen är Bruno Richard Hauptmann.

Både journalister och privatpersoner gjorde allt för att vara med under rättegången. Foto: AP/TT

Dömdes till döden

Hauptmann var en 35-årig snickare som invandrat till USA från Tyskland år 1932. Flera sedlar med serienummer från lösensumman hittas i mannens bostad, brevpapper som matchar kidnapparnas brev och kontaktuppgifter till 71-åringen.

Rättegången inleds i januari året efter, och tusentals samlas utanför domstolsbyggnaden. Trots bevisningen mot Hauptmann nekar han till alla anklagelser och säger att han aldrig varit i närheten av huset som Charlie kidnappades från.

Bruno Richard Hauptmann bredvid stolen han avrättades i. Foto: AP/TT

Mot sitt nekande döms Bruno Richard Hauptmann den 13 februari till döden. Över ett år senare, den 3 april, avrättas han genom elektriska stolen.

Källa: Världens Historia och Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.