Måndag 21 Jun
Stockholm

Vattenskoterförare kan få böter på plats vid buskörning

vattenskoter
Vattenskoter som surfar på svallet efter en båt. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX/TT

Nu är det slut på buskörning ute på vattnet. Snart kommer det att vara möjligt för polisen att på plats dela ut en böter på 1500 kronor, för ”störande och onödig körning”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Riksåklagarens förslag om att införa böter till vattenskoterförare som inte sköter sig i vågorna får stöd från remissinstanserna, rapporterar TT.

– Det är ett verktyg för polisen som de inte har i dagsläget. Tanken är att på ett mer effektivt sätt kunna lagföra de personer som överskrider bestämmelserna, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson vid Utvecklingscentrum i Malmö, till nyhetsbyrån.

Det rör sig inte om en ny lag, utan en tillämpning av redan existerande lagstiftning. I nuläget måste poliser anmäla föraren och inleda en förundersökning. När det nya förslaget träder i kraft kommer det arbetet gå snabbare – och väntas vara mer effektivt.

Kan vara svårt att avgöra

Besked tas glatt emot från polisen, men kustbevakningen är tveksamma. De tycker att det är oklart vad som anses vara störande eller onödigt, och skriver i sitt remissvar att det måste göras en avvägning i varje enskilt fall.

Inget beslut är fattat än, men förhoppningen är att möjligheten till snabba böter börja gälla i sommar, skriver TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela