"Vi vill se fler blandade områden"
"Vi vill se fler blandade områden" - Foto: Johan Nilsson/Amir Nabizadeh/TT

Danska förslaget: Max 30 procent invandrare i bostadsområden

År 2030 ska inga danska bostadsområden ha mer än 30 procent invandrare bland invånarna. Det föreslås som en av huvudpunkterna i ett nytt politiskt avtal, som har majoritet i Folketinget.


Den danska socialdemokratiska regeringen har skrivit under nya åtgärder i ett huvudmål som rör landets bostadsområden.

Om förslaget träder i kraft kommer inga danska bostadsområden ha mer än 30 procent invandrare från "icke-västerliga" länder år 2030.

"Vill se flera blandade områden"

– Vi vill se fler blandade områden där det bor både personer med dansk och annan etnisk bakgrund, säger bostadsminister Kaare Dybvad Bek till Danmarks Radio.

För att åtgärderna ska genomföras planeras skärpta regler för vilka som kan anvisas till bostäder, och fler fastighetsrivningar så man lättare kan förändra områden.

Avskaffar "ghetto-områden"

Regeringen vill också avskaffa begreppet "ghetto-områden", som den borgerliga regeringen införde 2018. 

I dagsläget kallas bostadsområden för ghetton om de uppfyller vissa kriterier för arbetslöshet, kriminalitet och utbildningsnivå. 

Men begreppet är missvisande, enligt den sittande regeringen – som kommer ta fram nya benämningar på områdena.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.