Söndag 1 Aug
Stockholm

Därför får vissa fler myggbett än andra

Visste du att myggor dras till öl och gravida?
Visste du att myggor dras till öl och gravida?. Foto: Håkon Larsen Mosvold/Andre Penner/TT

"Myggen gillar inte mig", har du säkert hört en belåten vän säga, medan du själv är täckt av kliande bett och svärmande insekter. Nyheter24 tog reda på hur det kommer sig att myggen gillar vissa människor mer än andra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du och några till sitter utomhus en härlig sommarkväll när ni plötsligt invaderas av myggor. Kvällen får ett abrupt slut när ni inte längre orkar med det störande ljudet i öronen, och betten på armar, ben och fötter.

Eller ja – vissa av er i alla fall. För visst känns det som att myggen gillar vissa mer än andra? Ligger det någon sanning i det, och vad beror det på? 

Vi kontaktade Yngve Brodin, myggexpert och zoolog på Naturhistoriska riksmuseet, och frågade!

Därför gillar myggen din kompis mer

Stämmer det att myggor och andra insekter drar sig mer till vissa människor?

– Ja, det stämmer för stickmyggor. Om man är i en grupp människor kan stickmyggorna angripa vissa personer men inte alls andra, säger Brodin till Nyheter24.

Foto: Sang Tan/TT

Myggorna dras till öl

Men nej, det handlar inte om att du har en viss blodgrupp som gör att ditt blod smakar godare. Det är nämligen vår kroppslukt som är viktigast, i alla fall för mygghonorna. 

– Vissa personer har svettlukt som är mycket attraktiv för stickmyggorna. Andra luktar svett på ett annat sätt som inte alls attraherar stickmyggorna, säger Brodin och fortsätter:

– Det är dock skillnad för olika arter av stickmyggor. En viss art kanske inte alls är intresserad av dig men din kompis som sitter bredvid. För en annan art av stickmygga kan det vara tvärtom.

Vissa undersökningar har kunnat visa att gravida och personer som druckit öl är mer attraktiva för stickmyggorna.

Foto: Pexels

Så skyddar du dig

Det finns många knep för att fly undan myggen under sommaren. Att ha på sig heltäckande skor och fladdriga byxor, till exempel.

Men Yngve Brodin lägger till ett par tips på listan. 

Den som vill undvika myggbett ska bära starkt doftande parfym eller rakvatten, hålla sig fri från svettlukt, vistas där det blåser mycket och undvika stora mängder öl.

Lycka till!

Kommentera
Kopiera länk
Dela