Angie vaknade upp och pratade med irländsk dialekt, trots att hon aldrig haft kopplingar till Irland.
Angie vaknade upp och pratade med irländsk dialekt, trots att hon aldrig haft kopplingar till Irland. - Foto: Unsplash

Angie opererades – vaknade upp med främmande dialekt

Tänk dig att du plötsligt vaknar upp en dag när din vän ringer dig, du svarar och från ingenstans talar du med en främmande dialekt. Det hände Angie i Australien, som en morgon insåg att hon bröt med irländsk dialekt – utan några kopplingar till Irland.


Angie McYen är född och uppväxt i Australien och har inga som helst kopplingar till Irland. Men tio dagar efter att hon opererat bort sina halsmandlar vaknade hon upp, gick till duschen och började sjunga med en irländsk dialekt

I en video på TikTok frågar hon desperat om hjälp från andra användare och förklarar att hon inte förstår hur det kommer sig att hon plötsligt pratar med irländsk dialekt.

– Den enda kopplingen jag kan tänka mig ha till Irland och dialekten är från de avsnitt av "Peaky Blinders" jag såg för några år sedan, skrattar Angie i en intervju med Studio 10.

Extremt ovanligt

Hon tog sig till sjukhuset direkt, men berättar vidare i intervjun att hon till en början blev avvisad av läkaren eftersom hon inte visade några neurologiska symptom, såsom stroke, migrän eller anfall.

Det visade sig senare att Angie drabbats av det extremt ovanliga Foreign Accent syndrome, eller FAS. Sjukdomen är så pass ovanligt att det hittills inte har upptäckts fler än 150 fall världen över. Det första registrerades 1941 när en norsk kvinna slog i huvudet och plötsligt började tala med tysk brytning.

Kan orsakas av hjärnblödning

Än så länge har forskare upptäckt att det kan finnas kopplingar mellan syndromet och stroke som påverkar hjärnans talcentrum, rapporterar Winchester Hospital.

Det kan också påverkas av faktorer som ett trauma mot huvudet eller en hjärnblödning, men den frågan många fortfarande ställer sig är hur det kommer sig att hjärnan kan tala med en så pass perfekt brytning, trots att personen i fråga aldrig varit i kontakt med det främmande uttalet.

Nord-irländsk

Angie berättar att många irländare hon kommit i kontakt med har svarat likadant, nämligen att hennes uttal är identiskt med en nord-irländsk dialekt. 

– Min hals mår bättre nu, men psykologiskt sett så går jag fortfarande igenom de fem stadierna av sorg. Jag började lägga upp filmer på TikTok tre dagar efter jag upptäckte det, eftersom det var läskigt att dela med sig av någonting så privat.

Hon förklarar i intervjun att många läkare har vänt Angie ryggen efter att hon nämnt Foreign Language syndrome, eftersom att sjukdomen inte är inom mångas expertisområde.

– Jag hoppas att det blir värt det i slutändan. Eftersom det är en så ovanlig sjukdom så hoppas jag att jag kan bidra till forskningen så att de kan lära sig mer och hjälpa fler människor.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!