Söndag 5 Dec
Stockholm

Inga nya restriktioner i Danmark trots oroande ökning av corona

Smittan skenar i Danmark.
Smittan skenar i Danmark. Foto: Unsplash

I Danmark har smittan ökat den senaste tiden. Trots det syns inga nya restriktioner på långa vägar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Världshälsoorganisationen WHO har den senaste tiden noterat ökad smittspridning i Danmark. De anser att mycket kan bero på festligheterna som följde efter fotbolls-EM.

I måndags registrerades den högsta siffran i landet på över en månad. Likaså noterades den högsta siffran för positiva testsvar sedan januari i år.

Inga nya restriktioner

Flera länder runt om i Europa har sedan EM skärpt restriktionerna i samhället.

Det är ingenting som Danmark ännu gjort och Søren Riis Paludan, som är virolog vid Århus universitet, menar att nedstängningar och ytterligare restriktioner inte kommer stoppa covid-19. Enligt honom handlar det snarare om en ny mentalitet, att vänja sig vid fler utbrott inom de närmsta tio åren.

Unga inlagda

De som anses vara smittbärare i Danmark nu är unga mellan 20-29 år. De står för 38 procent av de inlagda på sjukhus för behandling av corona den senaste veckan. 

– Visst, de unga smittade belastar inte sjukvården på samma sätt, men en del av dem blir säkert drabbade av olika långdragna covid-19-symtom och det måste vi hålla ögonen på, säger Eskild Petersen, professor i infektionssjukdomar, till TV2.

Kommentera
Kopiera länk
Dela