Stockholm

Inga nya restriktioner i Danmark trots oroande ökning av corona

Smittan skenar i Danmark.
Smittan skenar i Danmark. Foto: Unsplash

I Danmark har smittan ökat den senaste tiden. Trots det syns inga nya restriktioner på långa vägar.


Läs mer

Världshälsoorganisationen WHO har den senaste tiden noterat ökad smittspridning i Danmark. De anser att mycket kan bero på festligheterna som följde efter fotbolls-EM.

I måndags registrerades den högsta siffran i landet på över en månad. Likaså noterades den högsta siffran för positiva testsvar sedan januari i år.

Inga nya restriktioner

Flera länder runt om i Europa har sedan EM skärpt restriktionerna i samhället.

Det är ingenting som Danmark ännu gjort och Søren Riis Paludan, som är virolog vid Århus universitet, menar att nedstängningar och ytterligare restriktioner inte kommer stoppa covid-19. Enligt honom handlar det snarare om en ny mentalitet, att vänja sig vid fler utbrott inom de närmsta tio åren.

Unga inlagda

De som anses vara smittbärare i Danmark nu är unga mellan 20-29 år. De står för 38 procent av de inlagda på sjukhus för behandling av corona den senaste veckan. 

– Visst, de unga smittade belastar inte sjukvården på samma sätt, men en del av dem blir säkert drabbade av olika långdragna covid-19-symtom och det måste vi hålla ögonen på, säger Eskild Petersen, professor i infektionssjukdomar, till TV2.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.