Tisdag 27 Jul
Stockholm

Ny studie: träning fungerar inte mot övervikt

Ny studie: träning fungerar inte mot övervikt
Ny studie: träning fungerar inte mot övervikt. Foto: Jessica Gow / TT

Evolutionsantropologen Herman Pontzer menar träning inte fungerar mot övervikt - trots att det är livsviktigt för hälsan. Enligt en ny studie har man kommit fram till vad man i första hand ska hålla koll på om man vill gå ner i vikt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Professorn och evolutionsantropologen Herman Pontzer menar träning inte fungerar mot övervikt, trots att det är livsviktigt för hälsan. 

Varför träning inte fungerar

Att någon som tränar mycket bränner fler kalorier än någon som ligger still har många trott är sant. Professorn menar dock att detta inte stämmer. 

Även tidigare forskning stödjer studien. En nederländsk långtidsstudie mätte energiförbrukning hos stillasittande personer som började träna för ett halvmaraton. Under hela 40 veckor ökade enbart deltagarnas kaloriförbrukning med 120 kilokalorier - vilket motsvarar ungefär två småkakor. 

Det bör du i första hand hålla koll på

Den nya studien visar att man i första hand bör hålla koll på kosten – inte träningen.

– Träning är livsviktigt för hälsan, men inte av det skäl vi tror. Du kan aldrig springa ifrån en dålig kosthållning, säger han. 

Herman Pontzer betonar att ingen diet i världen kan undkomma den fysiska grundlagen att fler inkommande än utgående kalorier ger en viktökning, enligt Dagens Nyheter

Kommentera
Kopiera länk
Dela