Tisdag 28 Sep
Stockholm

29-åring döms till fängelse för 36 våldtäkter

Tonåring med telefon och Linköpings tingsrätt.
Mannen döms till åtta års fängelse för bland annat våldtäkt. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Vilhelm Stokstad/TT

Under fredagen meddelades domen mot en 29-årig man i Linköping som var misstänkt för över 30 fall av våldtäkt, grov utpressning och grovt olaga tvång. Offren ska ha varit särskilt utsatta på grund av intellektuella funktionsnedsättningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 29-årig man åtalades i början av 2021 för flertalet våldtäkter, grov utpressning och grovt olaga tvång, skriver Åklagarmyndigheten via TT.  

Mannen greps i oktober förra året och under fredagen kom domen – åtta års fängelse för samtliga ovannämnda brott som pågick mellan juli 2018 och maj 2020. Mannen döms slutligen för 36 fall av våldtäkt. 

Enligt utredningen är de sju målsäganden mellan 19-39 år och kontaktades genom falska profiler på nätet. De alla var även extra utsatta för mannens våld på grund av bland annat intellektuella funktionsnedsättningar.

– Han har hotat dem, utpressat dem och tvingat dem att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Via profilerna har han stämt träff med vissa av målsägandena och tvingat dem till sexuella handlingar. Han har lurat dem att tro att profilerna tillhör kriminella gäng och på det sättet har han lyckats göra målsägandena mycket rädda, säger kammaråklagare Elin Åkerberg i pressmeddelandet.

Foto: Mannen krävde även målsäganden på pengar. Vilhelm Stokstad/TT

Nekar till brott

Chattarna som han haft med målsäganden är den stora delen av bevisningen i fallet. Där har han utgett sig från att komma från olika kriminella gäng som Black Cobra och ryska maffian.

– Han har på ett väldigt utstuderat sett förmått de här kvinnorna att göra saker som han vill att de ska göra. Genom grova hot har han lyckats få ekonomiska transaktioner och också lyckats förmå de här tjejerna att gå med på sexuella tvång. De har inte vågat göra något annat, säger Mark Hughes, som utredare vid grova brott i Linköping, till Aftonbladet.

Utöver fängelsestraffet dömd även mannen till skadestånd.

– Han har inte medgett någonting överhuvudtaget. Mellan raderna påstår han att det är någon som satt dit honom för det här, säger Hughes till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela