Tisdag 28 Sep
Stockholm

Här är fem av tidernas värsta skolskjutningar

Vi listar de fem dödligaste skolattackerna genom tiderna.
Vi listar de fem dödligaste skolattackerna genom tiderna. Foto: Muhammad Sajjad/TT, Muhammed Muheisen/TT,

Lyckligtvis är skolskjutningar ingenting vanligt i Sverige. Men resten av världen då? Nyheter24 listar några av de värsta skolskjutningarna i modern tid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skolskjutningar kan skaka en hel värld och lämna förödande konsekvenser, familjer i sorg och många obesvarade frågor.

I Sverige har det lyckligtvis inte hänt så många gånger. Skottdramat i Kungälv den 4 mars 1961 är den enda skolskjutningen i svensk historia. 17-åriga Conry Andersson sköt runt 15 skott under en skoldans på Kungälvs läroverk. Sju skadades och en person, 18-årige Per Håkan Altvall, avled.

Och även om den skolskjutningen var en för mycket, så har det hänt betydligt fler gånger runt om i världen. Nyheter24 listar några av dem.

Gisslandramat i Beslan

Bildkälla: Sergei Grits/TT

2004 togs Skola nummer ett i beslag av separatister och fundamentalistiska islamistiska terrorister mellan den 1 och 3 september. Hemskheterna utspelade sig i staden Beslan, södra Ryssland och pågick i tre dagar innan gisslandramat bröts när en skottlossning drog igång mellan terroristerna och ryska säkerhetsstyrkor.

I skjutningen dödades minst 338 personer, där 155 av dem var barn i åldrarna 11-18 år. Hundratals skadades och bara en av gisslantagarna, Nurpasji Kulajev, överlevde och dömdes för bland annat mord och terrorism.

Sjamil Basajev, tjetjensk separatistledare och terrorist, tog kort därefter på sig hela ansvaret.

Skolmassakern i Walisongo

Den 28 maj år 2000 attackerades flera muslimska byar i Poso, Indonesien. Detta dels på grund av konflikter i sjöhandeln mellan kristna grupper, då många muslimer integrerats och blivit en majoritet i befolkningsmängden. Det skapade spänningar i den politiska representationen mellan den kristna och muslimska befolkningen.

Dagen för den första attacken började med att elen stängdes av i den muslimska byn Sintuwu Lemba. Flera deltagare i den kristna militären omringade byn och kidnappade kvinnor, barn och vissa av männen.

De värsta morden skedde på internatskolan Pesantren Walisongo och totalt rapporterades 165 personer ha mördats, men siffran tros vara högre än så.

Eastern University-massakern

5 september 1990 greps 158 tamilska flyktingar, som hade gömt sig på Eastern Universitys campus på Sri Lanka efter att flera personer från Sri Lankas armé kom till deras by för att hitta och förstöra information.

En person från organisationen UTHR, University Teachers for Human Rights, vittnade om att armén började döda folk hänsynslöst, både genom att skjuta men också hacka offren till döds.

Under utredningen fann de bevis för olagligt bortförande och massmord, men inte tillräckligt för att följa upp med rättslig utredning.

Skolmassakern i Peshawar

Bildkälla: Muhammed Muheisen/TT

2014 utfärdades en terrorattack mot den allmänna arméskolan i den nordvästra staden Peshawar, Pakistan.

Den 16 december klev sex personer in i skolan och öppnade eld. 149 människor, inklusive 132 barn mellan åtta och 18 år gamla, mördades i den brutala attacken.

960 personer räddades därefter att Pakistans specialstyrkor. Under räddningsinsatsen dödades alla sex terrorister.

Attacken på Garissa University College

Bildkälla: Ben Curtis/TT

Den 2 april 2015 inträffade vad som idag räknas till världens femte dödligaste skolskjutning.

Flera beväpnade män stormade in på Garissa University College i Garissa, Kenya. Efter attacken tog Al-Quaida på sig ansvaret för attacken, som tog livet av 148 människor och skadade minst 79 personer.

700 studenter togs gisslan, men de som uppgav sig vara muslimer släpptes fria samtidigt som kristna mördades.

Attacken tog slut när alla fyra angripare mördades. Kort efter greps ytterligare fem personer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela