Tisdag 28 Sep
Stockholm

Ibizas plan: Anställer festspioner som ska slå larm till polis

Coronavirus och genrebild på klubbliv.
Nu vill polisen på ön Ibiza prova en ny metod för att stoppa de som anordnar svartfester. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT och David Magnusson/SvD/Scanpix

Runt om i världen börjar samhällen sakta men säkert att öppna upp, både för resande och festande. Men på spanska ön Ibiza gör myndigheterna allt för att stoppa svartfesterna – och anställer coronadetektiver.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På festön Ibiza försöker de nu bromsa den snabbt stigande smittspridningen av coronaviruset, som ökat till 1814 fall per 100 000 invånare. De flesta nattklubbar på ön håller stängt av just den anledningen, förutom de som har möjlighet till utomhusservering och mindre sammankomster inomhus.

Orsaken till smittspridningen tror nu spanska myndigheter beror på alla svartfester som hålls, trots restriktioner mot sammankomster med blandade hushåll mellan klockslagen ett och sex på morgonen, skriver The Guardian.

 De som trotsar detta kan riskera höga böter, upp mot 600 000 euro, vilket motsvarar cirka sex miljoner kronor.

Ibiza har länge livnärt sig på klubblivet. Foto: David Magnusson/SvD/Scanpix/TT

Svårt att infiltrera

Festerna, som marknadsförs genom sociala medier, lockar allt från turister till lokalbefolkningen. Men det är inte helt lätt för lokala polisen att hitta festförbrytarna. 

– Polisen säger själva att det är svårt för dem att infiltrera, eftersom de är kända för lokalbefolkningen. Så vi måste leta utanför för att få hjälp, säger myndighetsanställde Mariano Juan till lokaltidingen Diaro de Ibiza.

Anställer "detektiver"

Som lösning på problemet efterlyses nu turister i åldrarna 30-40 år, som då ska delta i evenemangen och larma polis om restriktionerna inte följs. Förslaget har dock mottagit kritik i Spanien och många tror att projektet kommer att bli svårt att genomföra, skriver The Guardian.

– Det är nödvändigt för att säkerställa hälsosituationen på Ibiza, avslutar Mariano Juan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela