Lördag 25 Sep
Stockholm

Fångna i skräckhus i tio år – här är kidnappningen i Cleveland

kidnappning
Efter ett decennium lyckades de tre kvinnorna fly Ariel Castros våld. Foto: Tony Dejak/AP/TT

Efter tio år lyckades kvinnorna Amanda Berry, Michelle Knight och Gina DeJesus ta sig ut från det så kallade skräckhuset i Cleveland i USA. Åren i Ariel Castros våld var över – och den fruktansvärda historien skapade rubriken världen över.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

År 2013 får larmcentralen i Cleveland in ett samtal som de sent kommer att glömma. 

"Hjälp mig, jag är Amanda Berry... Jag har blivit kidnappad och jag har varit saknad i tio år. Och jag är här. Jag är fri nu". Efter nästan ett decennium som försvunna hittas de tre kvinnorna Amanda Berry, Michelle Knight och Gina DeJesus som alla utsatts för våldtäkt, tortyr och misshandel av skolbusschauffören Ariel Castro.

År 2002 hade Michelle Knight, nyligen förlorat vårdnaden om sin son. När hon försvann antog familjen att hon gett sig iväg på grund av det smärtsamma beskedet – men sanningen var något ingen kunnat ana.

Överallt syntes Amanda Berrys och Gina DeJesus ansikten. Foto: FBI/TT

Blev gravid fem gånger

Michelle Knights uppväxt var svår, kantad av övergrepp och fattigdom. I augusti år 2002, då 21 år gammal, stannade hon till i en butik för att be om vägbeskrivning till familjerätten. En man i butiken erbjöd att skjutsa Knight, men bilen styrde istället hem till honom. Det blev hennes fängelse i de kommande 11 åren.

Ariel Castros hus där kvinnorna hölls fångna. Foto: Tony Dejak/AP/TT

Hon hölls bunden i ett av husets rum och våldtogs varje dag av Castro – det var också hon som det beskrivs var extra utsatt för mannens våld. Hon blev gravid fem gånger till följd av övergreppen, som varje gång ledde till missfall, då Castro såg till att det blev så med sparkar och slag mot magen.

Mindre än ett år senare kidnappades då 17-åriga Amanda Berry när hon var på väg hem från jobbet på Burger King. Ett år efter det kidnappades den sista flickan, då 14-åriga Gina DeJesus. Castro utgav sig då vara DeJesus kompis pappa, så även i Berrys fall, men DeJesus var nära vän med Castros jämnåriga dotter.

Födde kidnapparens barn

Kvinnorna hölls fångna i varsitt rum och tilläts inte ta kontakt med varandra. Berry förde dagbok under alla åren i Castros våld och gjorde bland annat markeringar för varje övergrepp som han utsatte henne för. År 2006 blir hon gravid, men till skillnad från Knight, får hon fullfölja graviditeten.

Rummet där Amanda Berry och dottern tvingades bo. Foto: Tony Dejak/AP/TT

När flickan Jocelyn föddes runt jul samma år beskriver DeJesus det som en välkommen distraktion. När flickan var några år började hon att anmärka på sin mammas kedjor, vilket ledde till att de tillslut togs av. Dottern hölls instängd precis som de andra, men fick leka ute ibland och även följa med Castro till kyrkan.

Räddningen

Det var även dottern som spelade en stor roll i dagen kvinnorna äntligen fick lämna fångenskapen. Sexåringen uppmärksammade Berry, den 6 maj 2013, om att Castro inte var hemma. Tillfället inträffade när Berrys sovrumsdörr också hade lämnats olåst.

Då såg hon sin chans.

Stormdörren bakom ytterdörren var låst men Berry lyckades tillslut få ut en arm, när räddningen gick förbi. Det var grannen Charles Ramsey som då hjälpte till att bryta upp dörren och Berry kunde ta sig ut, tätt efterföljd av sin dotter. En annan granne lånade ut sin telefon – och mardrömmen i huset på villagatan Seymour Avenue var över.

När polisen kom till platsen var Michelle Knight i så dåligt skick att hon inte hade överlevt länge till. Hon var så undernärd att polisen först misstog henne som en flicka.

Michelle Knight under rättegången. Foto: Tony Dejak/AP/TT

Arbetar för att hjälpa andra

Den 1 augusti döms Ariel Castro till livstids fängelse plus 1000 år extra, efter att ha erkänt hela 937 fall av våldtäkt. Men så länge sitter inte monstret, som han kom att kallas av media. Han begår självmord i sin cell i början på september samma år.

Huset som kvinnorna tvingats tillbringa större delen av sitt vuxna liv är nu jämnad med marken, något som Knight var på plats för att se med sina egna ögon.

Amanda Berry, Gina DeJesus och Michelle Knight år 2014. Foto: Tony Dejak/AP/TT

Amanda Berry arbetar nu, enligt en artikel från ABC News, på en lokalradiostation som arbetar för att hitta försvunna personer i området. 

– Det är det viktigaste jag gör just nu. Jag vill bara göra världen till en bättre plats, säger hon till tidningen.

Gina DeJesus har valt en liknande väg, och har grundat ett center för att hjälpa familjer som saknar en familjemedlem.

Har bytt namn

Michelle Knight var den enda som inte återförenades med sin familj, då hon har svårt att förlåta sina mamma för att hon slutade leta efter sin dotter. Knight var den enda av kvinnorna som också talade direkt till Castro under rättegången. Sedan dagen i frihet har hon skrivit flera böcker om åren i fångenskap – och tiden efter.

Michelle Knight vittnar i rätten. Foto: Tony Dejak/AP/TT

Hon har hittat kärleken och har bytt namn till Lily Rose Lee. År 2020 var hon igång med att starta en ideell organisation för att stödja människor som utsatts för övergrepp, våld i hemmet och människohandel.

– Alla i livet som går igenom en tragedi, som har varit i mörkret så länge, måste se soluppgången. Visa de människor som har skadat oss att de inte kontrollerar oss längre, säger hon till ABC News.

Källa: ABC News, Expressen, CNN, The Guardian

Kommentera
Kopiera länk
Dela