Den historiska rättegången inleddes under tisdagen vid Stockholms tingsrätt.
Den historiska rättegången inleddes under tisdagen vid Stockholms tingsrätt. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Stefan Jerrevång/TT

Nu inleds rättegången om massavrättningar i Iran – 60-åring åtalad

Under tisdagen inleddes den historiska rättegången mot den man i 60-årsåldern som pekas ut en ledande gestalt i massavrättningar i Iran. Brotten ska ha skett sommaren år 1988, och mannen står åtalad för grovt folkrättsbrott och flera mord.


En historisk rättegång, som väntas pågå under flera månaders tid, inleddes under tisdagsförmiddagen vid Stockholms tingsrätt. 

Rättsfallet gäller ett stort antal avrättningar av politiska fångar i ett fängelse i Iran 1988, och den åtalade är en 60-årig man som är iransk medborgare.

Åtalade mannen greps på Arlanda

Grunden till att mannen, som står åtalad för flera mord och grovt folkrättsbrott, ställs inför rätta i just Sverige är att han greps på Arlanda flygplats i Stockholm i november 2019. 

Foto: Erik Simander/TT

Detta efter att flera överlevande exiliranier gillrat en fälla och lurat mannen att resa till Sverige.

– Vi organiserade en resa för honom. Han trodde att han skulle komma hit, dricka alkohol och festa med kvinnor, säger en av personerna till SVT.

Stora demonstrationer utanför tingsrätten

Flera demonstranter samlades utanför tingsrätten. Foto: Stefan Jerrevång/TT

I samband med rättegångens inledning samlades många demonstranter utanför Stockholms tingsrätt för att å ena sidan visa stöd för de personer som blev avrättade och å andra sidan för att rikta kritik mot regimen i Iran.

60-årige mannen nekar till brott

Den åtalade mannen nekar till brott och kommer inte att höras i rätten förrän i november. Under tisdagen uppgav dock försvaret att han inte haft något ansvar i fängelset och att han överhuvudtaget inte varit på plats vid avrättningarna. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.