Genrebild vaccin.
Nu meddelar regeringen att de ingått ett förköpsavtal om vaccindoser med den amerikanska tillverkaren Novavax. - Foto: Alastair Grant/AP/TT och Johan Nilsson/TT

Regeringen tecknar nytt vaccinavtal med ny tillverkare

Under onsdagen meddelade regeringen att de tecknar ett nytt vaccinavtal med den amerikanska tillverkaren Novavax. Om vaccinet blir godkänt kommer det att levereras upp till 2,2 miljoner doser till Sverige under åren 2022-2023.


Vaccineringen mot covid-19 är i full gång och över hälften av den svenska befolkningen har fått både första och andra dosen av vaccinet. I augusti påbörjades även vaccineringen av unga mellan 16-17 år.

Nyligen meddelade även Folkhälsomyndigheten att det kan komma att rekommenderas en tredje dos av vaccinet, och vaccinforskaren Matti Sällberg menar att det kommer att bli nödvändigt med ännu fler än så.

– För att trycka ner smittan ordentligt behöver vi sannolikt minst en tredje dos. Kanske en fjärde och femte också, för att ha ett fullgott skydd under lång tid och på så sätt begränsa smittan maximalt, sa han till Nyheter24 då.

Novavax. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Regeringen ingår förköpsavtal

Under onsdagen meddelade regeringen att de nu, för att säkra den långsiktiga tillgången av vaccin, ingår ett förköpsavtal från den amerikanska tillverkaren Novavax.

"Totalt handlar det om upp till 2,2 miljoner doser som, förutsatt godkännande, väntas levereras i huvudsak under 2022–2023", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Vaccinet från tillverkaren är ett så kallat proteinvaccin, som är likt ett komplement till de mRNA-vaccin som i nuläget används i stor utsträckning i Sverige.

"Proteinvaccin nyttjar en annan teknologi än mRNA-vaccin och kan visa sig vara lämplig för vissa individer", skriver regeringen vidare.

Avtalet med Novavax ligger i linje med de avtal som Sverige haft med tidigare leverantörer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.