Matti Sällberg och genrebild på vaccination.
Redan i höst kan äldre och människor i riskgrupp komma att behöva boka tid för en tredje dos av covidvaccin. - Foto: Jessica Gow/TT och Carl-Olof Zimmerman/TT.

Vaccinforskaren: Då kan det bli aktuellt med en tredje dos för alla

Över 75 procent Sverige har nu fått åtminstone en dos vaccin mot covid-19. Men hur många doser kommer egentligen att krävas för ett fullgott skydd – och när kommer vi att få en tredje dos? Nyheter24 har pratat med vaccinforskaren Matti Sällberg.


I Sverige forsätter massvaccineringen mot coronaviruset och i augusti öppnar bokningen även för de som fyllt 16 år. Över 75 procent av den vuxna befolkningen har fått sin första dos och den 23 juli hade närmare hälften fått två doser vaccin. 

Två doser minskar risken för insjuknande nämnvärt, men skyddet håller inte för evigt. Enligt Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är vi långt ifrån att vara klara med vaccinationerna. Redan i höst kan det bli aktuellt att på nytt kalla äldre och människor i riskgrupp till en tredje dos.

– Om man tittar på de som är lite äldre och sköra har de sannolikt ett kortare skydd. Där har Folkhälsomyndigheten redan flaggat för en tredje dos nu i höst eller under vintern.

När får alla en tredje dos vaccin?

Han förklarar vidare att skyddet för äldre, eller i riskgrupp, kanske varar i 6-12 månader. Detta beror på att dessa individer generellt har ett svagare immunförsvar. Medan de som är yngre och friskare kan behålla sitt skydd upp till 18 månader.

– Jag skulle gissa att man kanske under nästa år börjar vaccinera en tredje dos för hela befolkningen.

Kollegorna Ali Mirazimi och Matti Sällberg vid Karolinska institutet i Huddinge. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Kan behöva fler doser

Den så kallade deltavarianten av covid-19 har blivit den dominerande mutationen i flera av landets regioner och på grund av dess spridning har flera läkemedelsföretag tagit fram uppdaterade vaccin.

Dessa nya vaccin kommer att levereras till Sverige från och med tidiga höstmånaderna, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

– Vi kommer inte att bli av med det här viruset. Det kommer att hänga kvar. Det har ju visat sig att det kan förändras lite grann, så vi vet ju inte vilken ny variant som dyker upp efter delta, säger Sällberg och fortsätter:

– För att trycka ner smittan ordentligt behöver vi sannolikt minst en tredje dos. Kanske en fjärde och femte också, för att ha ett fullgott skydd under lång tid och på så sätt begränsa smittan maximalt.

Skyddas man olika länge av olika vaccin?

Människor över hela världen har tagit emot vaccin från olika läkemedelstillverkare. Men Matti Sällberg tror inte att vilket vaccin man fått i de första två omgångarna, har en vidare större betydelse i om man ska vaccineras fler gånger.

– Nej, det tror jag inte. Jag skulle tro att man kommer att hantera alla på samma sätt. Det finns ingen egentlig orsak att man skulle ha olika vaccinationsintervall för en tredje dos beroende på vilket vaccin man fick i de första två doserna, det skulle dessutom bli extremt svårhanterligt.

Sällberg tror att en ytterligare vaccinering kommer att fungera liknande som det gjort under de första två doserna, att samma intervall gäller för alla och man får det vaccin man får.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Hur blir det med vaccineringen i framtiden?

– Det är jättesvårt att sia om. Men jag tror inte att det här viruset kommer att försvinna, och är det så att det börjar dyka upp tillräckligt många som inte har ett bra immunologiskt skydd, måste vi börja vaccinera igen sannolikt. För då kommer viruset att sprida sig.

Sällberg betonar också vikten i att tänka internationellt, att parallellt även vaccinera befolkningen i utvecklingsländer.

– Vi måste se till att vaccinera globalt på ett effektivt sätt så att vi trycker ner smittan så mycket det går.

Hur tror du att villigheten kommer att se ut för fler doser mot covid?

– Alla vill ju gå tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Alla vill kunna resa obehindrat utan att riskera att sprida smittan, man vill umgås med sina gamla. Jag tror att det finns en väldigt god förståelse för att man behöver ytterligare doser. 

– Dessutom för varje dos som vi ger nu visar det ju hur säkra vaccinen är. Med tiden kommer tilltron till den här vaccinationskampanjen att öka. Vi har ju bara sett att det leder till något gott, avslutar Matti Sällberg.

Hur många doser det faktiskt blir, och hur länge vi kommer att leva jämsides med coronaviruset, återstår att se.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

1 timme sedan
I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.