Torsdag 1 Dec
Stockholm

Lyxfällan: Jenipher lånar pengar för att hjälpa andra – har miljonskuldberg

Lyxfällan.
I tisdagens Lyxfällan träffar tittarna ensamstående Jenipher. Foto: Skärmdump/TV3

Jenipher har länge prioriterat att hjälpa andra istället för sig själv. Med ett skuldberg på nära 1,4 miljoner och tvingas hon att sälja lägenheten. När Lyxfällan träffar henne är situationen akut, och kan kosta henne vårdnaden om sitt barnbarn.
Se hur det går i Lyxfällan som sänds tisdag 28 september klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jenipher, 51, lever tillsammans med sitt 6-åriga barnbarn, som hon har vårdnaden om, i en lägenhet i Västerås. Hon har länge stöttat sina tre fullvuxna barn ekonomiskt, och även skickat pengar till familj och vänner i Kenya.

För ett och ett halvt år sedan bröt Jenipher foten och tvingades sjukskriva sig från sin tjänst som undersköterska. Detta innebar att hon inte längre hade råd att föra över pengar till nära och kära, och hon började därför ge sig in i fällan med snabblån.

51-åriga Jenipher bredvid budgettavlan. Foto: Skärmdump/TV3

Skulderna lades på hög, och när programledaren Magnus Hedberg träffar Jenipher är hon redan hos Kronofogden – och hennes största skräck att förlora vårdnaden om sitt barnbarn kan bli verklighet.

– Han brukar säga ”Mormor, lovar du att inte lämna mig” och då svarar jag att mormor inte ska någonstans, berättar Jenipher i programmet och kan inte hålla tårarna borta.

Tvingas sälja lägenheten i Lyxfällan

Efter att ha helt struntat i sina egna behov och istället hjälpt andra med lånade pengar, är det inte en härlig stund när budgettavlan fylls med överkryssade sedlar. Det visar sig att hennes 37 100 kronor, som hon får in efter skatt, inte ens räcker till att betala lånen.

Jenipher får hjälp med sin bil. Foto: Skärmdump/TV3

Hon går 26 000 kronor back varje månad, och måste sätta sig ner när hon hör de svindlande summorna.

– Hur kunde jag låta det gå så långt? Jag är så duktig på att hjälpa andra, men inte på att hjälpa mig själv.

Hedberg förklarar sedan för henne att den enda vägen att gå i nuläget är att sälja bostadsrätten hon bor i. Om hon inte gör det riskerar hon att förlora vårdanden om sitt barnbarn.

Swishat 70 000 kronor till sina vuxna barn

Det hela blir ännu tydligare när Hedberg visar henne vad alla dessa pengar har lagts på. Kläder, resor och mat till de vuxna barnen, och ytterligare överföringar till familjen i Kenya.

När programledaren går in mer i detalj på vad pengarna har gått till upptäcker de att hela 70 000 är bara swishbetalningar till familjen. Av dessa har hon fått tillbaka mindre än hälften.

Den slutgiltiga skuldsumman landar på närmare 1,4 miljoner kronor, med nära 700 000 hos inkasso – och 400 000 i blankolån.

Nu är det bråttom att fixa en hyresrätt till henne och barnbarnet, om det ska gå vägen.

Vill du veta hur det går för Jenipher? Missa inte Lyxfällan som sänds på tisdag 28 september klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Rasistskandal i brittiska hovet

Publicerades: 1 timme sedan

Malmö: Polisen rapporterar om brand

Publicerades: 1 timme sedan

Stor höstsådd trots problem på rapsfronten

Publicerades: 2 timmar sedan

Fed-besked gladde Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östra Göinge

Publicerades: 2 timmar sedan

Macron i USA angriper Bidens handelspolitik

Publicerades: 2 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.