Söndag 24 Okt
Stockholm

Expertens svamptips – så hittar du kantareller

Expertens svamptips – så hittar du kantareller
Expertens svamptips – så hittar du kantareller. Foto: Anthony Shkraba/Pexels, Nataliya Vaitkevich/Pexels

Svampsäsongen är i full gång och många ger sig ut för att hitta kantareller i skogen. Nyheter24 har pratat med svampkonsulenten Theresia Lückner som delar med sig av tipsen för hur man hittar skogens guld!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svampsäsongen är i full gång och många ger sig ut för att hitta kantareller i skogen. Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja leta efter skogens guld. 

Nyheter24 har pratat med svampkonsulenten Theresia Lückner som delar med sig av viktiga tips för hur man hittar kantareller och andra goda svampar, samt vad man bör undvika!

Hur hittar man svamp i skogen? 

Så hittar du svamp i skogen! Foto: Kristina Paukshtite/Pexels

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja när man beger sig ut i skogen på jakt efter svamp. Lückner förklarar att svamp gärna vill ha lagom med fukt, lagom solljus och inte för mycket skugga. 

Därför kan bra ställen att leta på vara i mossa och vissa växer i betade hagar där många svampar trivs. Det kan även vara bra att ta reda på var den specifika svampen man är ute efter ofta söker sig. 

– Det första man behöver veta är om svampen man söker gärna växer tillsammans med något speciellt träd eller någon speciell växtmiljö till exempel, säger Lückner till Nyheter24. 

Var hittar man kantareller?

Så hittar du kantareller! Foto: Gorm Kallestad/TT

Det är allmänt känt att det inte är så populärt att fråga en kompis om kantarell-ställen då de ofta anses heliga, men Lückner har några vassa tips för den som vill hitta sin egen guldgruva. 

– Kantareller är inte så kinkiga med vilket träd de växer med men jag hittar ofta många i mossig barrskog, gärna med inslag av björk. Kantareller växer gärna i gamla överväxta traktorspår, diken och längs med gamla skogsvägar men de vill inte stå med fötterna i vatten. Jag hittar mest kantareller i riktiga trollskogar med mossa, säger hon. 

Så känner du igen en kantarell 

Så känner du igen en kantarell. Foto: Fabian Wiktor/Pexels

Kantarellen är gul, under hatten finns det åsar och foten har samma färg som hatten eller något ljusare. Den är ofta en fast och köttig svamp, förklarar Lückner, som vidare understryker att svampböcker kan vara A och O för den som vill plocka svamp. 

– En viktig sak är att inte använda för gamla svampböcker då det som var sant igår inte är sant imorgon, säger hon. 

Finns det några giftiga svampar som är lika kantareller?

Svampkonsulenten menar att det i hennes egen erfarenhet inte finns några giftiga svampar som är lika kantareller i svenska skogar. 

– Jag skulle vilja säga nej, men min erfarenhet säger att det finns människor som kan förväxla svampar som för mig är helt olika.

Om man skulle tro sig ha ätit en giftig svamp så skall man genast kontakta Giftinformationen. Vid akut förgiftning bör man även ringa 112. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela