Nobelpriset.
Här är alla som tilldelas Nobelpriset 2021. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stella Pictures.

David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens tilldelas ekonomipriset 2021

David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens tilldelas Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Här är årets alla pristagare.


Det blir ingen Nobelfest i år heller, men prisen delas ut ändå. 

Nobelpriset 2021

Här är alla som tilldelats priset i år.

Fysiologi eller medicin

David Julius och Ardem Patapoutian fick nobelpriset i medicin för sina upptäckter av receptorer temperatur och beröring. 

Kemi

Benjamin List och David MacMillan tilldelades årets Nobelpris i kemi för sitt ”geniala verktyg för att bygga molekyler”.

Litteratur

Abdulrazak Gurnah tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Han blir den 118:e i ordningen. 

– För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter, löd motiveringen från Svenska Akademien.

Fredspriset 

Journalisterna Maria Ressa och Dmitry Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021.

– De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger Berit Reiss-Andersen, ordförande för den norska Nobelkommittén.

Ekonomi 

Priset i ekonomi går till tre personer. David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens får ekonomipriset 2021 till Alfred Nobels minne. 

Angrist och Imbens får ena delen av priset för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband.Card får andra delen för sin forskning om arbetsmarknadsekonomi.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!