pandemi
Om ett halvår tror experten att vi kanske kan vara ute ur pandemin. - Foto: Isabell Höjman/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Då kan pandemin vara över, enligt experten

Snart har 600 dagar gått sedan WHO klassade coronaviruset som en pandemi. Om allting går som det ska är dagarna äntligen räknade för Sveriges del.


I närmare 600 dagar, i skrivande stund 586, har världen levt i en pandemi. Det var då Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade att coronaviruset spridit sig världen över.

Sedan dess har det varit många spekulationer kring när vi faktiskt är ute på andra sidan, något experten har ett svar på.

– Om inget oväntat sker, som en mutation, om vi vaccinerar barn och når grupper som inte velat vaccinera sig, då kan vi efter den här vintern nå en nivå där allvarlig sjukdom, sjukhusinläggningar och död inte överstiger vad man har vid en vanlig influensa. Då är man kanske också ute ur pandemin, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT, enligt SVD.

Foto: Isabell Höjman/TT

"Pandemin visar hur sårbara vi är"

Men för att pandemin ska klassas som över måste man få upp vaccinationsgraden i låg- och medelinkomstländer. Men det är inte troligt att viruset dör ut, enligt Rocklöv.

– Sverige rör sig mot en endemisk fas, men jag tycker inte att vi är där än eftersom vi fortfarande har en högre belastning på sjukvården än vid influensa, säger han, och Folkhälsomyndigheten håller med.

Professorn tror inte heller att det är sista gången vi tvingas möta en pandemi. Sjukdomar som bland annat ebola och fågelinfluensa håller forskarna ett extra öga på.

– Många tänkte nog att pandemier var något som hörde till historien för att vi varit så lyckosamma med att begränsa sjukdomar. Men pandemin visar hur sårbara vi är, säger Joacim Rocklöv.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!