Måndag 6 Dec
Stockholm

Leonarda Cianciulli mördade kvinnor – och gjorde tvål av dem

Leonarda Cianciulli
Under 1900-talet skakades den lilla staden i Italien av tre bestialiska mord. Foto: Wikimedia Commons

Leonarda Cianciulli lockade sina offer med löften om ett bättre liv. Men istället mördade hon kvinnorna och skändade deras kroppar – genom att både baka kakor och göra tvål av dem. Det här är historien om "tvålmakerskan av Correggio".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I början av 1940-talet försvinner tre kvinnor från den italienska lilla staden Correggio. Det som de hade gemensamt var att alla hade, kort innan sitt försvinnande, gjort ett besök hos en kvinna vid namn Leonarda Cianciulli, som sedan kom att kallas "tvålmakerskan av Correggio".

Leonarda Cianciulli tragiska liv

Leonarda Cianciulli föddes i den lilla staden Montella i Italien i slutet av 1800-talet. Hon hade en tuff uppväxt som präglades av självmordstankar, och bättre blev det inte när hon gifte sig i tjugoårsåldern, då äktenskapet inte föll i god jord hos hennes föräldrar och var kantat av brott och alkoholism. Hon har senare sagt att hon misstänkte att hennes mamma kastat en förbannelse över henne.

Cianciulli var gravid 17 gånger, där hon fick tre missfall, och förlorade tio barn när de var mycket små. De fyra barn som var kvar levde därför med en mamma som var väldigt överbeskyddande. När hennes ena son år 1939 bestämde sig för att ta värvning under andra världskriget, kände Cianciulli att hon var tvungen att göra något för att skydda honom.

Detta gjorde att hennes liv tog en ännu mörkare vändning. Hon blev, då hon var väldigt vidskeplig, övertygad om att det enda som skulle rädda hennes son var mänskliga offer.

Foto: Wikimedia Commons

Gjorde kakor av offrets kropp

Cianciulli riktade in sig på medelålders kvinnor i området som hon bodde i, som av olika anledningar sökte sig till kvinnan för att få hjälp eller råd. Ogifta Faustina Setti ville gärna hitta en man – och av Cianciulli fick hon rådet att söka sig till den avlägsna staden Pola, där skulle han finnas. Men Setti fick inte berätta för någon om planen, då skulle det nämligen inte fungera.

I ritualen ingick bland annat att Setti skulle skriva brev till sina nära och kära i föreväg, för att kunna skicka när hon var där. Cianciulli planerade att skicka breven efter mordet för att upprätthålla lögnen om resan. Setti nådde aldrig Pola. Dagen innan resan var planerad gjorde hon ett sista besök hos Cianciulli och blev bjuden på vin, som kvinnan hade spetsat med en sövande drog.

Efter att Setti somnat styckmördade Cianciulli henne med en yxa och gömde kroppen. Enligt ett erkännande ska hon ha styckat kroppen i nio bitar och kokat dem tillsammans med det frätande medlet kaustiksoda. Tanken var att göra tvål av kroppen, men enligt henne själv "blev det inte tillräckligt god kvalitet", så istället bestämde hon sig för att göra kakor. Dessa serverade hon sedan både sin son och kvinnorna som kom på besök i hälsobutiken hon drev.

Foto: Wikimedia Commons

"Den kvinnan var väldigt söt"

Historien upprepade sig sedan med två andra kvinnor. Arbetslösa läraren Clementina Soavi vände sig till Cianciulli för att hitta arbete – och dagen innan avfärd – blev Soavi mördad på samma sätt som Setti. Cianciulli ska också ha tagit kvinnornas pengar innan brottet begicks.

Även Soavis kropp gjorde kvinnan till kakor. Det tredje offret var änkan Virginia Cacioppo, som även hon var i akut behov av arbete.

Brev skrevs, tillgångar lämnades över, och Cacioppos liv slutade på samma vis som kvinnorna innan henne. Men denna gång lyckades hon med sin tvåltillverkning, och tvålen gav hon sedan bort i present till bekanta. I efterhand har Cianciulli sagt att hon var särkskilt nöjd med kakorna och tvålen som hon gjorde på den sista kvinnans kropp – och sa senare att "den kvinnan var väldigt söt".

Det är oklart om någon av de andra kvinnornas kroppar användes till tvåltillverkning.

Kände ingen ånger

Men här gick tvålmakerskans plan i stöpet. Cacioppos släktingar började bli oroliga när hon inte hörde av sig, och hennes svägerska rapporterade till föreståndaren i staden att något inte stod rätt till. Svägerskan visste även att den sista platsen som Cacioppo varit på var hos Cianciulli.

När polisen gjorde ett besök hemma hos tvålmakerskan hittade de inom kort de tre kvinnornas kläder och tillhörigheter, och Cianciulli greps, och erkände sina handlingar först efter att misstankarna riktades mot hennes son.

Men någon ånger för brotten kände hon inte, snarare tvärtom. Hon berättade detaljrikt om brottet och blev irriterad när människor misstrodde hennes tillvägagångssätt. Hon skrev även ner sina memoarer som blev omfattande 750 sidor. Hon dömdes till tre år på mentalsjukhus, trettio års fängelse och avled år 1970.

Olika verktyg som Leonarda Cianciulli använt, och bilder på offren, finns utställda på Kriminologiska museet i Rom.

Källa: BBC, Teen Vouge, och Horror Revelados.

Kommentera
Kopiera länk
Dela