Genrebild på snö.
Blir det någon snö till första advent? - Foto: Janerik Henriksson/TT och Anders Wiklund/TT

Snö, regn och sol – här väntas en vit första advent

Snö, halka och kyla. Än har vintern bara börjat smyga sig på i Sverige, men på flera håll har graderna sjunkit under nollan. Nyheter24 har tagit reda på om det blir något större snöväder lagom till första advent.


I stora delar av landet har vi för första gången den här vintern fått se glittrande snöflingor utanför fönstret, vinterjackorna är på och kylan har tagit ett fast grepp om svenskarna.

På söndag är det första advent och då är det nog många som undrar om julstämningen kommer med efterlängtad snö – och en del önskar nog att den håller sig borta hela vintern.

Meteorologen Sofia Söderberg på SMHI, berättar för Nyheter24 att det inte är helt säkert ännu hur helgens väder blir.

– Det är inte några jättestora mängder snö som väntas, men det kan vara inslag av snö i södra halvan av landet. Generellt är det ett kallare läge i helgen, säger hon och fortsätter:

– Inte osannolikt att det kan bli lite snö i helgen, beroende på var man befinner sig, och det kanske kan bli lite sol också som många kan tycka är härligt.

Foto: Armin Weigel/AP/TT

Här blir det mildast väder i helgen

Det är inte helt klart än hur mycket nederbörd, och om det i så fall rör sig om snö eller regn, det kommer i södra delen av landet i helgen. Det kommer en del i norr, men inget omfattande.

– Främst östra Götaland och västra Svealand, om det kommer någon nederbörd kan det då vara övervägande snö, säger meteorologen.

I början av veckan var det flera platser i Sverige som hade snöfall, men redan nu har det blivit mildare i luften.

– Vidare in under onsdag och torsdag är det flera plusgrader som väntas, och det kan vara lite regn också.

På Västkusten och i Skåne kan det vara hela åtta plusgrader under onsdag och torsdag, även i södra Götaland och på Gotland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Är det vinter i Sverige nu?

Det är inte så kallad meteorologisk vinter än, enligt Söderberg. Då måste det nämligen vara under noll grader eller kallare under fem dygn.

– I norra dalarna har vi meteorologisk vinter på många håll. Längre söderut gör onsdag och torsdag att det inte blir fem dygn i följd. Vi får se hur det blir till helgen och framåt!

Här blir det sol i helgen

Om man vill få chansen till lite D-vitamin är det på fredagen, i stora delar av Sverige, som man ska vara ute.

Meteorologen manar även till försiktighet i trafiken, då det kan vara halt på vägarna trots att det är milt i luften.

– I allmänhet när temperaturen är nära noll grader finns det fukt som kan frysa till, det är väldigt lurigt. Man ska ta det försiktigt på vägarna och vara medveten om det här, avslutar Sofia Söderberg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hoppas du på riktigt mycket snö i vinter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.