Stockholm

Det här ska du akta dig för när du tecknar elavtal

elavtal
Det finns en del att tänka över när man tecknar elavtal. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Sällan har det varit så dyrt att hålla sig varm hemma. Elpriserna skenar iväg och har under det senaste året nått rekordnivåer. Dra ner på elkonsumtionen i all ära, men vad ska man egentligen tänka på när man tecknar elavtal?


Läs mer

Den senaste tiden har vi sett de högsta elpriserna i Sverige sedan 2011. För den som kör elbil kan det svida ordentligt i plånboken, läs mer om det här.

De dyra elräkningarna som nu dimper ner i brevlådan, eller på hallgolvet, har nog inte undgått någon. Det finns flera sätt att minska på själva elkonsumtionen, bland annat genom att städa bakom kylskåp och frys och sänka värmen. Här kan du ta del av expertens knep.

Men det finns även en del att hålla koll på vad det gäller ditt elavtal. Nyheter24 har pratat med Fabian van Beirs, partneransvarig på Elskling, som delar med sig av sina bästa tips för att hålla nere kostnaderna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det här är viktigast att tänka på i elavtalet

Det viktigaste att tänka på, enligt experten, är vad man själv har för så kallad riskbenägenhet. Ett rörligt elavtal följer priserna på marknaden, vilket innebär att när priset är högt blir det dyrt, men när priset är lågt får du istället ta del av den nedgången.

Ett fast pris är, precis som det låter, fast under den bindningstid som du valt.

– I ett fast avtal betalar man en premie till elhandelsbolaget i form av att de tar en risk, förklarar van Beirs och tillägger:

– Om du för ett år sedan hade bundit upp dig på ett treårsavtal fast, hade det varit väldigt fördelaktigt just nu.

Risken kunden tar där är att priset på marknaden då riskerar att vara lägre än vad som bundits i avtalet.

– Om du vill ha det absolut lägsta priset utspritt under en lång tid, är det ett rörligt elavtal som du ska ha. Men det sagt, det behöver inte betyda att det kommer vara det billigaste elavtalet det här året. Men om man kollar historiskt har alltid ett rörligt visat sig vara billigare än ett fast, generellt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Då kan det vara bra att binda elavtalet

Om man nu går i tankarna att man vill binda sitt elavtal, för att undkomma ännu fler toppar på marknaden, handlar det om hur hög buffert man har i sin ekonomi.

– Om man har en väldigt liten buffert, är det klart att ett fast elavtal kan vara fördelaktigt i och med att du vet vad du kommer att betala. Men om man binder det nu är det ett relativt högt elpris man får.

Fabian van Beirs förklarar dock att om priserna stabiliserar sig och går ner om några månader, hade det blivit billigare att ha ett rörligt elavtal. Men det finns inget rätt eller fel, och det viktigaste är att se till sin egen ekonomi.

Akta dig från detta i ditt elavtal

Men det allra viktigaste är att du gjort ett medvetet val när du tecknar elavtal. Om en person flyttar in till sin nya bostad, och inte aktivt väljer ett elavtal, kan det bli så att man får ett anvisningsavtal.

– Vilket är jättejättedyrt, helt i onödan, varnar van Beirs.

– Det viktigaste för alla konsumenter där ute, om man vill spara pengar, är bara att göra ett val överhuvudtaget.

Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT

Det här kan du göra för att sänka dina elkostnader

Fabian van Beirs tipsar om att man kan sänka värmen till en lagom nivå, alltså inte stänga av och på. Även se till att köra fulla disk- och tvättmaskiner, och att man inte har kvar laddaren i eluttaget när den inte används. 

Men det viktigaste, enligt honom, är att följa tipsen om avtal ovan.

– Man ska vara nöjd med det elavtal man har, och man ska förstå vad det är för avtal man har så man också förstår vad kostnaderna kan bli.

– Man ska behöva inte känna någon panik över att man ska leva obekvämt för att man är rädd att elen ska dra iväg. Det klart att vi alla ska försöka hålla nere vår förbrukning så mycket som möjligt, även för miljön, men man ska inte behöva leva i 15 grader där hemma, avslutar Fabian van Beirs.

Drabbas du av de höga elpriserna?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.