Stockholm

Beskedet: Regeringen inför nya råd – det här gäller

corona
Under tisdagen höll regeringen, tillsammans med FHM, pressträff angående det rådande coronaläget. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Isabell Höjman/TT

På tisdagen höll statsminister Magdalena Andersson pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Där gav de beskedet att det nu införs nya råd som gäller munskydd i kollektivtrafiken och hemarbete.


Läs mer

Redan förra veckan uppgav socialminister Lena Hallengren att Sverige står inför en "oviss vinter" vad gäller covid-19, och att nya restriktioner är att vänta. Detta eftersom smittspridningen ökar. Läs mer om det här . 

– Läget i Sverige är inte akut men ändå så pass allvarligt i vissa regioner att det inom en snar framtid kan komma att behövas ytterligare åtgärder, sade Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten då.

"Vi behöver agera tillsammans"

Under tisdagens pressträff meddelade statsminister Magdalena Andersson att hon tillsammans med Folkhälsomyndigheten skulle presentera åtgärder för att minska smittspridningen i landet.

– Runt om i världen ser vi en ökad smittspridning och ökad vårdbelastning. Där befinner vi oss inte i Sverige, vi ser en ökad smittspridning men det är fortfarande låga nivåer, inledde hon.

– Vi är inte i samma läge som våren 2020. Vi behöver agera tillsammans så läget inte förvärras. Alla behöver nu ta sin del av ansvaret och dra sitt strå till stacken.

Pressträffen hölls tillsammans med socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ta "krampaus" från ovaccinerade

Magdalena Andersson fortsatte med att uppmana alla att vaccinera sig, och boka tid för en tredje dos om man tillhör den gruppen som står på tur.

– Om du av något skäl inte har vaccinerat dig alls, är det dags att göra det nu, sade Andersson.

Hon betonade att det är särskilt viktigt att de som inte har vaccinerat sig följer de strikta råd som gäller för dem. Man ska även vara försiktig kring människor man inte helt säkert vet har fått sina doser – och ta en "krampaus" från dem.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nya råd införs – det här gäller

Redan den 8 december införs nya råd, utöver de som redan gäller. Regeringen meddelade även att de kommer att remittera ett förslag om vaccinationsbevis på restauranger och gym.

Om smittspridningen fortsätter att öka att det bli aktuellt med ytterligare restriktioner, där steg 2 bland annat innebär distansundervisning, hemarbete och att vuxna ska avstå från matcher.

Steg 3 innebär bland annat begränsade öppettider på serveringsställen och maxantal personer per kvadratmeter på handelsplatser.

Råd som redan gäller:

 • Särskilda rekommendationer för vaccinerade
 • Stanna hemma och testa dig vid symtom – även om du är vaccinerad
 • Råd för resenärer
 • Vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Råd som gäller från den 8 december (steg 1)

 • Hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare
 • Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar
 • Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer
 • Serveringsställen ska undvika trängsel
 • Munskydd i kollektivtrafiken när många reser

Återinför ersättningar

 • Slopat läkarintyg för smittbärarpenning
 • Riskgruppsersättning och viss tillfällig föräldrapenning för vissa nyligen allvarligt sjuka barn
 • Tillfällig föräldrapenning vid bland annat skolstängning
 • Ersättning för slopat karensavdrag för anställda. Samt motsvarande ersättning till egenföretagare för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.