pfizer
Nu kan det snart finnas piller mot covid-19. - Foto: Johan Nilsson/TT och Martina Holmberg/TT

Nya pillret mot covid-19 visar på 90 procents effektivitet

Under en tid har läkemedelsföretaget Pfizer arbetat för att ta fram ett piller mot covid-19. Nu visar deras slutgiltiga analys på närmare 90 procents effektivitet för att förebygga sjukhusinläggningar och dödsfall.


Läkemedelsföretaget Pfizer har genomfört sin slutgiltiga analys av sitt antivirala piller mot covid-19 vilken visade på, likt tidigare, närmare 90 procents effektivitet för att förebygga sjukhusinläggningar och dödsfall hos patienter i riskgrupp. Det rapporterar Reuters.

Färsk labbdata tyder även på att det nya läkemedlet behåller sin effekt mot den snabbt spridande varianten omicron. Ingen av de som fick behandlingen dog, jämfört med 12 dödsfall bland så kallade placebomottagare.

Så funkar pillret mot covid-19

Pillren från Pfizer tas tillsammans med det virushämmande medlet ritonaviret var 12:e timme i fem dagar kort efter de första symtomen.

"Det är ett fantastiskt resultat", sa Pfizers vetenskapliga chef Mikael Dolsten i en intervju och fortsatte:

– Vi talar om ett häpnadsväckande antal liv som räddats, och antal sjukhusinläggningar som undvikits. Om du använder detta direkt efter att du fått infektionen, kommer vi sannolikt kunna minska smittspridningen dramatiskt.

Mikael Dolsten hoppas nu, och tror, att pillret inom kort kommer få ett godkännande för försäljning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!