diesel
Nu sjunker priset på begagnade elbilar – medan den här kategorin ökar. - Foto: Leo Sellén/Scanpix/TT och Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

Nu sjunker priset på begagnade elbilar

Det är dyrt att äga en bil just nu, oavsett om du tankar på bensinstationen eller laddar den vid en elstation. Men hur ser det ut på andrahandsmarknaden? Den senaste tidens skyhöga elräkningar kan ha påverkat även den, visar det sig.


Elpriserna i Sverige fortsätter att stiga och det innebär att det är dyrare än någonsin att köra det mer miljövänliga alternativet elbil. Det visar sig även på andrahandsmarknaden, rapporterar Teknikens värld.

Priset på begagnade elbilar sjunker, medan priset på begagnade dieselbilar stiger.

När ungefär halva 2021 hade gått började priset för en begagnad elbil sticka iväg ordentligt. Snittpriset, som låg på 239 900 kronor i maj, låg på hela 379 700 kronor i oktober. Bara en månad senare har priserna backat med sju procent.

– Att den våldsamma prisökning som varit på elbilar de senaste månaderna nu halkat tillbaka lite är inte så konstigt, det har varit en explosionsartad prisökning. Men intresset för elbilar är fortfarande stort och växande, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon, till tidningen.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

Priset på dieseldrivna bilar ökar

Även priset på i princip alla begagnade bilar som drivs med miljöbränsle, laddhybrider och hybrider har sjunkit den senaste månaden, med ett snittpris på 260 000 kronor. Vad det gäller bensindrivna bilar står priset relativt still.

Priserna på begagnade dieselbilar stiger däremot med 2,3 procent, vilket innebär ett snitt på 225 000 kronor, enligt Teknikens värld.

Statistiken baseras på bilar som har rullat mellan 1 000–14 999 mil och som har registrerats mellan 2011 och 2021.

Här är de mest sålda bilarna av privatpersoner

  1. Volvo V70
  2. Volkswagen Golf
  3. BMW 3-serie
  4. Volkswagen Passat
  5. Saab 9-3
  6. Audi A4
  7. BMW 5-serie
  8. Saab 9-5
  9. Volvo V50
  10. Renault Clio

Statistiken är från Blocket i november 2021.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!