Magdalena Andersson, nyårsfirande.
Nya restriktioner införs från och med den 23 december. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, David Magnusson/SvD/TT och Stina Stjernkvist/TT

Regeringens besked: Nu införs ytterligare restriktioner

Under tisdagen höll statsminister Magdalena Andersson (S) pressträff, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, för att presentera ytterligare åtgärder för att begränsa smittspridningen av covid-19. Några av dem är sittande servering och hemarbete.


Efter några lugnare månader börjar smittspridningen i världen att öka, även i Sverige. Därför kallade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten till en pressträff, där de presenterade ytterligare restriktioner för att bromsa smittan av covid-19, särskilt den nya varianten omicron.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inledde med att det nu bara är tre dagar kvar till julafton och en för många efterlängtad ledighet.

– Samtidigt befinner vi oss i ett bekymmersamt läge. Nu ökar smittspridningen snabbt och vi ser en ökad belastning för sjukvården, sade hon vidare.

– Mycket tyder på att i takt med att fler får en tredje dos, får allt fler ett bättre skydd mot omicron.

Med på pressträffen var även socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Ska vara försiktig fast man är vaccinerad

Sedan vände sig Andersson till svenska folket med en uppmaning.

– Vi måste ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder. Efter månader där livet sett ut som före pandemin behöver vi göra en kraftansträngning tillsammans, sade hon och fortsatte:

– De som har vaccinerat sig ska fundera på om man verkligen är försiktig. Är du inte vaccinerad - vaccinera dig nu. Har du tagit två doser boka in en tredje så fort du har möjlighet.

Magdalena Andersson avslutar med att tacka sjukvården.

Restriktioner som gäller från 23 december

  • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
  • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
  • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

  • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster.
  • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.
  • Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

– Det innebär att det inte blir något nattklubbsfestande under nyårsafton, säger Magdalena Andersson.

Det kan även bli krav på negativt PCR-test för utländska medborgare som reser in i Sverige.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!