Illamående tjej och fisksoppa.
Personalen lät de boende att äta tills de kräktes. - Foto: Lise Åserud/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Brukare på LSS-boende fick äta tills de kräktes

Enligt en Lex Sarah-anmälan har personal på ett LSS-boende i Övertorneå kommun anklagats för att ha låtit de boende äta tills de kräkts. De ska även ha brutit mot sekretessen och påstått att de boende har diagnoser, trots att ingen läkare har fastställt det.


I oktober fick socialnämnden i Övertorneå kommun in ett anonymt tips gällande hur brukare på ett LSS-boende har trakasserats, och en Lex Sarah-utredning startades. Det ska röra sig om 22 olika typer av händelser kopplade till missförhållanden på boendet, rapporterar SVT Norrbotten. 

Låtit boende äta till de kräks

I Lex Sarah-anmälan beskrevs det hur personalen vid ett flertal tillfällen låtit de boende hetsäta tills de kräktes. Anställda ska också ha sagt att brukarna haft diagnoser, såsom bulimi och demens, trots att en läkare aldrig satt diagnoserna. 

De har även hanterat brukarnas bankomatkort på ett sätt som har brutit mot reglerna som gäller för gode män. Personalen ska också ha pratat om de boende i allmänna utrymmen, vilket innebär att de har brutit mot sekretessen vid upprepade tillfällen. 

Personalen själva har vittnat om dålig arbetsmiljö 

Trots kontinuerliga kränkningar mot de boende, har man valt att inte omplacera personalen just nu. 

Även personalen själva har vittnat om att arbetsmiljön är extremt dålig, samt att de inte har ansett sig fått den utbildning och handledning som de har behövt för att kunna ta hand om de boende. 

Kommunens Lex Sarah-anmälan har skickats in till IVO som har valt att granska fallet, enligt SVT Norrbotten

IVO
/
LSS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.