Botox
Läkaren skrev ut ungefär 10 000 enheter av preparatet. - Foto: Pexels och Jacquelyn Martin/TT

Skrev ut stora mängder botox till sig själv – läkare kritiseras av IVO

En kvinnlig läkare i Västsverige ska under flera års tid ha skrivit ut stora mängder botox till sig själv, en närstående och ytterligare en person. Hennes egen förklaring – kraftiga svettningar. Det här kritiseras nu av IVO, rapporterar Expressen.


Mellan mars 2020 och mars 2021 har läkaren skrivit ut sammanlagt ungefär 10 000 enheter av det botoxliknande preparatet Dysport. Läkaren själv uppgav att hon endast skrev ut preparatet till sig själv, men enligt underlag från E-hälsomyndigheten har hon även förskrivit Dysport till en närstående och till ännu en annan person, skriver Expressen. 

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar läkarens agerande och anser att enheterna hon skrivit ut inte har skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Lider av svettningar och migrän

Den kvinnliga läkaren menar själv att hon lider av kraftiga svettningar och migrän, och har använt botoxpreparatet för att behandla hennes åkommor, vilket IVO anser vara osannolikt, enligt Expressen. 

Läkaren har motiverat förskrivningarna med att hon i sitt födelseland 2013 fick diagnosen hyperhidros, alltså extrema svettningar, men IVO:s undersökning tyder på att hon har skrivit ut preparatet sedan 2012. Det framgår heller ingenstans i journalhandlingarna, som IVO har haft som underlag, att hon lider av hyperhidros.

Litar inte på svensk sjukvård 

Kvinnan menar att hon inte velat söka offentlig vård för sina svettningar i Sverige då hon inte litar på svensk sjukvård. Men enligt hennes journalanteckningar ska läkaren ha sökt hjälp, relativt frekvent, av svensk sjukvård för andra åkommor. 

En utredning på hennes tidigare arbetsplats visade att läkaren även där skrev ut samma preparat. Förskrivningen ansågs orimlig och otillåten, vilket gjorde att kvinnan då polisanmäldes för bedrägeri. 

IVO har avslutat ärendet, men läkarens yrkesutövning kan granskas i framtida tillsyn, rapporterar Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!