800 kronor i böter får du betala om du skräpar ned.
800 kronor i böter får du betala om du skräpar ned. - Foto: Pixabay

Fimp, tuggummi eller snus – nu blir det 800 kronor i böter vid nedskräpning

Nu är det slut på nedskräpning utomhus, menar regeringen som från och med den 1 januari stadgar det nya brottet "ringa nedskräpningsförseelse", vilket kan ge böter på 800 kronor.


Nyheter24 skrev tidigare i år en samlingsartikel för några av de nya lagar som kommer efter årsskiftet. Här kan du läsa den.

Böter på 800 kronor

Straffet går under namnet "ringa nedskräpningsförseelse", vilket kommer ge den skyldiga böter på 800 kronor även för mindre skräpföremål. 

I Sverige slängs ungefär 35 miljoner skräpföremål under en vecka. Beslutet är därför välkomnat av stiftelsen Håll Sverige rent, då böter är något som vd:n Johanna Ragnartz menar är essentiellt:

– Vi är jätteglada att den nu kommer till stånd, vi har jobbat ganska många år för det. Det känns väldigt ologiskt att ha en lagstiftning om nedskräpning som har undantag. Nu blir det enhetligt och all nedskräpning blir straffbar och bötesbelagd, säger hon till SVT.

En miljard fimpar per år

Den värsta boven i dramat är cigarettfimpen. Under ett år slängs det ungefär en miljard fimpar på landets gator och torg. Det motsvarar ungefär 100 ton plast – varje år.

– Och vi tror att om människor känner till det här, om rökarna känner till det här, tror vi att det kommer vara förebyggande i sig. Det är därför det känns viktigt att styrmedlet kommer på plats men det krävs också att man informerar, fortsätter Johanna.

Hoppas på tankeväckare

87 böter utfärdades för nedskräpning under 2020. Fram till augusti hade 47 personer bötfällts under 2021. Håll Sverige rent hoppas på ett nytt tankesätt inför kommande år:

– Vi hoppas att styrmedlet faktiskt kommer användas i sådan omfattning att man åtminstone känner någon som har blivit fälld för det. Det är först då man kan se att vi faktiskt får den spridningseffekten som behövs. Men oavsett om det kommer användas mer eller inte så är det bra och logiskt att det är enhetligt, avslutar Johanna till SVT.

/
/
Lag
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det en bra lag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

1 timme sedan
När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.