Händer och rullator
Kvinnan misstänks ha våldtagits av en man på samma demensboende. - Foto: Hasse Holmberg/TT och Christine Olsson/TT

Dement misstänks ha våldtagits på boende – mörkades av personal

En demenssjuk kvinna misstänks ha våldtagits av en man som bor på samma boende. Något som personalen ska ha väntat i flera dagar med att berätta för hennes anhöriga. Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan.


Sonen till en äldre kvinna som bor på ett demensboende i Skaraborg pratade med sin mamma i telefon på nyårsdagen, och märkte då att det var något annorlunda med mamman. Några timmar tidigare misstänks hon nämligen ha blivit våldtagen av en man på boendet, rapporterar Skaraborgs Allehanda. 

Personalen väntade flera dagar med att informera

Fyra dagar senare hörde enhetschefen av sig till mannen och hans syster för att be om ursäkt. Något som förbryllade och chockerade kvinnans barn. 

– Hon sade att det inte var så farligt och att mamma mådde bra nu, det kändes som om hon försökte släta över någonting. Till slut kom det fram att mamma hade våldtagits, menar sonen. 

När sonen frågade varför personalen hade mörkat det i fyra dagar fick han förklaringen att de inte hunnit kontakta dem på grund av hög arbetsbelastning. 

Polisanmälde inte händelsen 

Enligt kvinnans barn menade boendet att både mamman och mannen är demenssjuka och händelsen därmed inte anses vara lika allvarlig. Boendet polisanmälde heller inte händelsen, utan det gjorde kvinnans barn själva. 

Kommunen har istället gjort en lex Sarah-anmälan. 

Sonen och dottern kommer nu flytta sin mamma till ett annat boende, då det inte känner sig trygga med att hon bor kvar på det nuvarande, enligt Skaraborgs Allehanda

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.