Tisdag 18 Jan
Stockholm

Dement misstänks ha våldtagits på boende – mörkades av personal

Händer och rullator
Kvinnan misstänks ha våldtagits av en man på samma demensboende. Foto: Hasse Holmberg/TT och Christine Olsson/TT

En demenssjuk kvinna misstänks ha våldtagits av en man som bor på samma boende. Något som personalen ska ha väntat i flera dagar med att berätta för hennes anhöriga. Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sonen till en äldre kvinna som bor på ett demensboende i Skaraborg pratade med sin mamma i telefon på nyårsdagen, och märkte då att det var något annorlunda med mamman. Några timmar tidigare misstänks hon nämligen ha blivit våldtagen av en man på boendet, rapporterar Skaraborgs Allehanda. 

Personalen väntade flera dagar med att informera

Fyra dagar senare hörde enhetschefen av sig till mannen och hans syster för att be om ursäkt. Något som förbryllade och chockerade kvinnans barn. 

– Hon sade att det inte var så farligt och att mamma mådde bra nu, det kändes som om hon försökte släta över någonting. Till slut kom det fram att mamma hade våldtagits, menar sonen. 

När sonen frågade varför personalen hade mörkat det i fyra dagar fick han förklaringen att de inte hunnit kontakta dem på grund av hög arbetsbelastning. 

Polisanmälde inte händelsen 

Enligt kvinnans barn menade boendet att både mamman och mannen är demenssjuka och händelsen därmed inte anses vara lika allvarlig. Boendet polisanmälde heller inte händelsen, utan det gjorde kvinnans barn själva. 

Kommunen har istället gjort en lex Sarah-anmälan. 

Sonen och dottern kommer nu flytta sin mamma till ett annat boende, då det inte känner sig trygga med att hon bor kvar på det nuvarande, enligt Skaraborgs Allehanda

Kommentera
Kopiera länk
Dela