Måndag 24 Jan
Stockholm

Fallet Linda Chen: Så lever sambon Mats Alm idag

Linda Chen och Mats Alm
Linda Chens sambo friades från mordmisstankarna. Foto: Handout/TT och Pontus Lundahl/TT

Linda Chen försvann en vecka innan hon skulle gifta sig, och kom att bli ett av Sveriges mest omtalade mordfall. Huvudmisstänkt var länge fästmannen Mats Alm, som sedan inte dömdes för mordet. Det här är det man vet om hans liv idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En vecka innan Linda Chen, 32, skulle gifta sig i Stora Kopparbergs kyrka i Falun försvinner hon. Linda hade sett fram emot dagen länge, och inbjudningarna var utskickade för länge sedan. Gästerna och bröllopssviten var bokade inför den stora dagen, men istället inleddes nu ett omfattande sökarbete i skogarna runt området. 

I samband med hennes försvinnande gick sambon Mats Alm, då 34, ut i tidningar och tv för att efterlysa sin fästmö. 

Fallet Linda Chen kom att bli ett av Sveriges mest omtalade brottsfall, detta eftersom det med tiden uppstod fler och fler oklarheter i fallet. 

En månad senare var nämligen även Mats Alm försvunnen.

Mats och Linda när de tar en fika samma sommar som försvinnandet skedde. Foto: Handout/TT

Kidnappades Mats Alm? 

Tre dagar senare hittades Mats Alm i närheten av ett skogsparti med bränt hår och i chocktillstånd. Enligt honom själv hade han blivit kidnappad och drogad. Mats berättade då hur Linda låg några meter in i skogen och att han såg hennes kropp när han vaknade av att hans tröja och byxor stod i lågor. 

Enligt Mats Alm ska två kinesiska män ha drogat honom, och sedan hållit honom inlåst i en bagagelucka i tre dygn. Mats menade att männen även ska ha matat honom med gamla räkor. Därefter ska han ha vaknat upp med brinnande kläder nära avlinda sambon Linda Chens kropp. 

Den här berättelsen stod han sedan fast vid genom hela rättegången. 

Här visar Mats Alm hur han hölls inlåst i bakluckan. Foto: Handout/TT

Mats Alm dömdes till fängelse för brott mot griftefriden 

Sambon friades från mordmisstankarna av Falu tingsrätt, då det inte går att bevisa hur Linda dog. Däremot ansåg domstolen att Mats hade flyttat kroppen till den platsen där den hittades, samt att han hade försökt gömma den under grenar. Mats Alm dömdes därför till fängelse i 18 månader för brott mot griftefriden. 

Från att ha varit en av Sveriges mest omskrivna män blev det tyst om Linda Chens fästman. När domen hade fallit och Mats Alm hade avtjänat sitt straff försvann han spårlöst från allmänhetens strålkastare. Det här är det man vet att Linda Chens fästman har gjort efter mordet. 

Vad gjorde Mats Alm med pengarna från livförsäkringen? 

Kort före Lindas försvinnande tecknade sambon en livförsäkring på 1 miljon kronor, där Linda var medförsäkrad. Något som åklagaren menade skulle vara motivet bakom mordet. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mats Alm hade alltså kunnat bli miljonär på livförsäkringen. Men i samband med domen valde han istället att ge pengarna till hennes då 12-åriga son. 

Mördade Linda Chen hade nämligen sonen Alexander från en tidigare relation. 

– Han är glad, men det hjälper honom inte att få sin mor tillbaka, sade pojkens pappa, enligt Aftonbladet

Var bor Mats Alm idag? 

En vän till Mats Alms familj ska tidigare ha uppgett att efter att ha avtjänat sitt straff så hade Mats planer på att flytta utomlands, för att börja om på ny kula. Efter det uppmärksammade fallet kände alla igen honom, och ingen vill anställa honom, enligt Expressen

Men de planerna verkar ha fallit i stöpet för Mats, då han några år senare fortfarande befinner sig i Sverige och är bokförd här än idag. 

Linda och Mats fångades på övervakningskameror strax innan försvinnandet. Foto: Handout/TT

Vad jobbar Mats Alm med idag?

Vid tidpunkten för Linda Chens försvinnande arbetade Mats Alm som spansklärare på en skola i Borlänge. Men hans tidsbegränsade anställning löpte ut under tiden som han satt häktad.

Efter att Mats släppts ur fängelset 2011 efter sin dom på 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden så kunde han inte längre få jobb som spansklärare, utan satsade istället på att omskola sig till svetsare. På yrkesakademin i Söderhamn utbildade han sig därför inom svetsning, enligt Expressens granskning från 2013. 

När tidningen försökte byta några ord med honom var han inte intresserad av att ge några intervjuer, men enligt skolkamrater som de pratade med höll han sig mest för sig själv. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela