Ovaccinerade gravida har högre risk för att drabbas av dödfödsel.
Ovaccinerade gravida har högre risk för att drabbas av dödfödsel. - Foto: Unsplash

Studie visar: Ovaccinerade gravida riskerar dödsfödsel

En studie vid Harvard Medical School visade på att covid-19 hos ovaccinerade gravida är kopplat till högre risk för dödsfödslar.


Andrea Edlow är HMS biträdande professor i obstretrik, gynekologi, reproduktiv biologi samt specialist på mödrafostermedicin.

Innan delta tog över som det dominerande viruset i USA hade Andrea, tillsammans med kollegor, studerat 64 gravida kvinnor med covid-19.

Resultatet visade att ingen av dessa 64 kvinnor hade märkbara nivyåer av SARS-CoV-2, varken i blodet eller i moderkakan.

"Oproportionerligt antal dödfödda barn"

Denna siffra förändrades dock när delta blev allt vanligare och Andrea började misstänka att deltavarianten var farligare för gravida.

– Vi såg ännu fler sjuka mammor och ett oproportionerligt antal dödfödda barn, sade hon till Expressen.

Ingen av kvinnorna hade vaccinerat sig

Forskarna bestämde sig för att analysera moderkakor, navelsträngsblod och näsprover hos tre kvinnor som sent i graviditeten drabbats av covid-19.

Två av kvinnorna hade drabbats av dödsfödsel, alltså att fostret dör efter 20 veckors graviditet, och den tredje kvinnan hade haft graviditetskomplikationer och förlöst med akut kejsarsnitt.

Ingen av kvinnorna var vaccinerade mot covid-19.

– Samtliga mödrar hade påvisbart virus i blodomloppet, höga nivåer av virus i sina näsprover och alla hade infekterade moderkakor, säger Edlow. Viral sekvensering bekräftade att varje kvinna var infekterad med deltavarianten av SARS-CoV-2, sade Andrea, vars resultat publicerats i Journal of Infectious Diseases.

Hur många kvinnor i Sverige som väljer att vaccinera sig kan du läsa om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.