Pussel och amfetamin
Bilden föreställer ett annat knarkbeslag. - Foto: Anders Wiklund/TT och Politiet/TT

Knark smugglades i pusselpaket – tullen bytte ut kokain mot mjöl

Tullverket påträffade ett paket med två pusselkartonger. Men inte bara pusselbitar låg där i, utan även kokain och amfetamin som tullen bytte ut mot potatismjöl och salt.


I oktober 2021 levererades ett paket från Nederländerna till ett postombud i Härryda i Västra Götaland. Paketet innehöll två kartonger med tusenbitarspussel med landsskapsmotiv. 

Efter att ha undersökt innehållet närmare uppdagade det sig att det inte bara innehöll pusselbitar. I lådorna låg nämligen även 1899 gram amfetamin och 150 gram kokain, rapporterar Göteborgs-Posten. 

Då beslutade sig Tullverket för att försöka sätta dit brottslingarna. 

Bytte ut innehållet mot salt och potatismjöl

Tullverket bytte därför ut amfetaminet till grovsalt och kokainet till potatismjöl. Därefter penslade man lådorna med UV-pulver och skickade paketet vidare till en Ica-butik i Nossebro. 

Den 28 oktober kunde Tullverkets spanare se hur en man hämtade ut paketet från Ica-butiken och körde därefter hem till en 33-årig man. När han åkte därifrån kunde han gripas. 

Men vid gripandet fanns inte paketet i bilen, och man undersökte därför 33-åringens hem, som den andra mannen just hade lämnat. 

33-åringens händer och tröja var fulla av UV-pulver, och utanför huset stod en eldningstunna där tulltjänstemännen kunde hitta rester av pusselbitar. 

I hemmet hittades även amfetamin, ecstasy och patroner. 

"Eldade upp skiten" 

I förhör erkände 33-åringen att han var mottagaren av paketet, men att han egentligen hade beställt två kilo melanotan, även kallad “Barbiedrogen”. Han menade att han skulle öppna en hemsida för försäljning. 

– Ibland måste man göra en chansning och denna gången sket det sig totalt, sade den misstänkte 33-åringen till Tullverket.

33-åringen ska ha beställt narkotika för 26 000 kronor från Darknet, men paketet innehöll inte det som beställaren förväntades sig. 

– Eftersom inget var det jag hade beställt, och det är farligt att få i sig substanser som man inte vet vad det innehåller, så eldade jag upp skiten, menade 33-åringen. 

Den andra mannen sade sig inte ha vetat vad paketet som han hämtade upp på postombudet innehöll, utan menade att han litade på sin kompis som bad honom göra det. 

Åtalas för narkotikasmuggling

Båda männen åtalas nu för grov narkotikasmuggling, 

Efter det som hittades i 33-åringens hem kommer han även ställas inför rätta för två ytterligare fall av narkotikabrott samt ringa vapenbrott, rapporterar Göteborgs-Posten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.