corona
Nu ändrar FHM reglerna för de som bor tillsammans med någon som smittats med covid-19. - Foto: Jessica Gow/TT och Stina Stjernkvist/TT

Nya regler för karantän – det här gäller för dig som smittats

Smittspridningen är just nu så hög att en stor del av Sveriges befolkning riskerar att smittas i närtid. Under torsdagens pressträff manade Folkhälsomyndigheten människor att följa de restriktioner som gäller.


Folkhälsomyndigheten ändrar tiden för hur länge personer måste vara i karantän när någon i hushållet har testat positivt för covid-19. Det meddelar FHM på torsdagens pressträff.

Så länge måste man vara i familjekarantän och karantän

Tiden kortas från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom. Det gäller även för den som blir sjuk i covid-19, men under de sista två dygnen måste man dock vara feberfri och känna sig återställd.

Dessutom görs undantag för symtomfria personer som har tagit dos tre, har haft covid under de senaste tre månaderna eller är nyckelperson i en samhällsviktig verksamhet. De kan gå till jobb eller skola även om någon i familjen har covid-19.

Smittspridningen är fortsatt hög, men hur hög är svårt att uppskatta eftersom testkapaciteten inte är tillräcklig och mörkertalet förmodas vara stort.

– En stor del av befokningen riskerar att smittas de närmaste veckorna, säger Sara Byfors, enhetschef vid FHM.

Vaccinläget i Sverige just nu

Så här långt har 7 508 711, vilka är tolv år och äldre, fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,1 procent av befolkningen i åldersgruppen.

3 291 985 personer, 18 år och äldre, har fått en tredje dos, vilket motsvarar 39,6 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

Det senaste dygnet har sex dödsfall rapporterats in och sammanlagt har 15 631 smittade personer mist livet under pandemin.

Hittills har 15 631 avlidit med covid-19 sedan ytterligare sex dödsfall rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Då ska man testa sig för covid-19

De nya förhållningsreglerna gäller i princip från och med torsdagen. Det omfattar även en justerad prioritering av testningar. Nu ska tester främst göras där behovet är som störst, det vill säga bland personal inom hälso- och sjukvård samt vid medicinska behov.

Följden blir att den som har fått ett positivt svar med ett antigentest inte behöver inte följa upp med PCR-test, enligt Sara Byfors.

— Har man fått ett positivt antigensvar ska man betraktas som covidsmittad, säger hon, och tillägger att man då ska stanna hemma i minst fem dagar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.