Genrebild på snus och skola.
Hedemora kommun klubbar igenom snusförbud på skolorna. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Isabell Höjman/TT

Kommunen inför snusförbud på skolor – gäller även personalen

Det blir inga fler prillor för skolpersonalen i Hedemora. Det har kommunfullmäktige klubbat igenom i kommunens nya policy om tobak.


Beslutet togs inte över en natt, utan debatten om en snusfri skola har pågått i närmare två års tid, rapporterar Dalarnas tidningar.

– Ja, det har varit en riktig långbänk och det blev en debatt mellan tobaksanvändare och icke tobaksanvändare, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Norberg (S) till tidningen.

Anledningen till att det tog så lång tid var att man behövde specificera vad som ingick i de tobaksfria miljöerna, vilket är miljöer där barn och unga vistas. I den nya policyn, under rubriken syfte, går det att läsa att man som medarbetare i Hedemora fungerar som "en viktig förebild i folkhälsoarbetet."

Snusförbud även för personalen

Snusförbudet gäller inte bara för eleverna alltså, utan även lärarna får lägga undan sina dosor. Om man ska snusa är det endast tillåtet på en anvisad plats som ska ligga långt ifrån entréer och liknande.

– Snusförbudet ska gälla utifrån det datum som beslutet togs. Nu är det förvaltningens uppgift att få ut den nya policyn till alla berörda så att de kan jobba efter den, säger Stefan Norberg till DT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.