Elräkning och eluttag
De skenande elpriserna sätter många i ekonomisk knipa. - Foto: Exponera/TT och Braastad, Audun/TT

Så gör du om du inte kan betala elräkningen

De skenande elpriserna har gjort många nervösa inför att öppna de kommande räkningarna. Men vad gör man egentligen om pengarna inte räcker till? Elhandelsbolagen svarar nu på vad som händer om du inte kan betala.


Inflationen har gjort att det ekar nästintill tomt i plånböckerna för många svenskar. Detta till följd av den lavinartade ökningen av elpriserna. Men vad händer egentligen om man inte har råd att betala sin saftiga elräkning? 

SVT Nyheter har kontaktat Vattenfall, Eon, Göteborg Energi, Bixia (Tekniska verken), Skellefteå Kraft, Jämtkraft och Fortum och tagit reda på vad som händer om man inte kan betala sin elräkning. 

Hos nästan alla av dessa elhandelsföretag har man två alternativ om man försätts i en sådan situation. 

Skjuta upp betalningen 

Det första alternativet är att ansöka om anstånd, alltså om att få skjuta upp betalningen. 

Hur långt fram i tiden man kan skjuta upp räkningen skiljer sig mellan de olika elhandelsbolagen, men allt som oftast brukar det röra sig om en eller ett par månader. Även vad som krävs för att få det beviljat kan vara olika hos bolagen. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ta fram en avbetalningsplan

Det andra alternativet är att ta fram någon typ av avbetalningsplan, tillsammans med elhandelsbolaget. På så sätt kan du kanske få möjlighet att dela upp betalningen. 

Däremot är det inte ett så vanligt tillvägagångssätt för kunder, då det på sikt kan innebära ytterligare avgifter. 

Fortums kunder har bara ett alternativ och det är en avbetalningsplan. Då krävs det att man ansöker innan räkningen man inte har råd att betala har förfallit. 

Betalningshistorik är av stor vikt

Flera av elhandelsbolagen i undersökningen menar att det är viktigt att om man som kund inte kan betala så måste man höra av sig i tid. 

Det finns heller inte något som säger att alla kunder får samma alternativ, då det är den enskilda bedömningen av situationen som avgör. Faktorer som kan spela in är betalningshistorik och betalningsförmåga. 

Det krävs även att man har betalat de senaste elräkningarna, innan den obetalda, i tid. 

Foto: Anders Wiklund/TT

Högt tryck på bolagens kundtjänst

Flera av elhandelsbolagen vittnar om att deras kundtjänst har ett extra högt tryck. Både Göteborg energi och Skellefteå kraft uppger att de gör sig redo för fler förfrågningar om uppskjutning och uppdelning av betalningar. 

I en tidigare version skrev Nyheter24 att Eons inställning skilde sig åt från de andra bolagen. 

– Man måste betala en räkning som kommer, så funkar samhället. Betalar man inte sin faktura så får man problem, säger Lena Berglund, regionchef på Eon, till SVT.

Eon har nu korrigerat det uttalandet och menar att kunden uppmanas att kontakta dem ifall de skulle ha svårt att betala sin elräkning. De kan då erbjuda lösningar så som anstånd, uppdelning och avbetalning. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.