Rekordhöjningen: Full tank diesel 300 kronor dyrare på ett år
För tredje dagen i rad höjer mackarna drivmedelspriserna till nya rekordnivåer. - Foto: Fredrik Persson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Rekordhöjningen: Full tank diesel 300 kronor dyrare på ett år

För tredje dagen i rad höjer mackarna drivmedelspriserna till nya rekordnivåer. På ett år har en full tank diesel, 50 liter, blivit över 300 kronor dyrare.


Drivmedelspriserna fortsätter att ticka stadigt upp. Både dieseln och bensinen höjs på fredagen med ytterligare tio öre litern till 21:32 respektive 18:89 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Det innebär återigen rekordhöga priser.

Bakgrunden är bland annat stigande världsmarknadspris på råolja. Ett fat Nordsjöolja kostar på fredagen runt 90 dollar, det högsta på flera år.

Dieselpriset har stigit med 6,25 kronor litern

En annan avgörande orsak är den ökade reduktionsplikten. Mackarna måste fylla soppan med mer fossilfritt dyrare biodrivmedel.

Sedan slutet av december har dieselpriset, som över årsskiftet fick en extra skjuts med runt en krona i pris sedan reduktionsplikten höjts, stigit från cirka 19 kronor. Bensinen kostade den 31 december 17:80.

På ett år, jämfört med 28 januari i fjol, har dieselpriset stigit med hela 6:25 kronor litern. En full tank på 50 liter kostar därmed 312 kronor mer i dag. Att fylla en lika stor bensintank kostar 215 kronor mer än för ett år sedan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.