Grattis Walter Wallberg till guldet!
Grattis Walter Wallberg till guldet! - Foto: Gregory Bull/TT, Francisco Seco/TT

Här är allt du vill veta om OS-medaljören Walter Wallberg

Walter Wallberg satte Sverige på OS-kartan när han kammade hem guldet i puckelpist under lördagen. Men vad vet vi egentligen om den blonda skidåkaren?


Gulblå flaggor viftade högt under lördagens OS-final i puckelpist. Walter Wallberg kammade hem guldmedaljen, vilket också blev hans första medalj i seniorkarriären.

Men vad vet vi egentligen om honom, bortsett från att han är en rackare på att åka puckelpist?

Vem är Walter Wallberg?

Walter Wallberg är en av idrottarna som representerar Sverige i OS 2022.

Hur gammal är Walter Wallberg?

Skidåkaren föddes den 24 mars 2000, vilket gör honom till 21 år gammal.

Hur lång är Walter Wallberg?

Han är 184 centimeter lång.

Var är Walter Wallberg ifrån?

21-åringen växte upp i Bollnäs. När Walter var sju år gammal köpte familjen en stuga i Björnänge, strax utanför Åre, som de till sist flyttade till på heltid.

Walter Wallbergs familj

Walters närmsta familj består av mamma, pappa och lillasyster Thea, som även hon syns till massvis i backarna. 

Walter Wallbergs karriär

Redan som tvååring knäppte Walter på sina första pjäxor och begav sig orädd ut i backarna. Enligt honom själv var han nyfiken på alla stilar som fanns inom skidåkning, men när han var tio år fastnade han för puckelpist.

Som sexåring befann sig Walter i den mest avancerade delen av skidparken i Åre. 2012 började han tävla i puckelpist och tre år senare debuterade han i världskuppen.

Efter att ha vunnit flera tävlingar i den europeiska tävlingen, så vann han slutligen världskuppen. Det gjorde Walter till den yngsta vinnaren i Europakuppen, där han kammade hem både silver och sjätteplats i junior-VM.

Walter Wallbergs intressen

Som om man inte tycker att Walter verkar ha fullt upp med skidåkningen, så äger han dessutom två företag vid sidan om. I en intervju med Sportbladet berättar Walter att han under en period som skadad startade ett företag som sålde linnebyxor. Bara första månaden sålde de för 200 000 kronor.

Han förklarar att börshandel alltid varit intressant för honom. Åren 2016 och 2017 studerade han ekonomi och juridik.


Walter Wallberg flickvän

Som många kan avläsa via Walters Instagram, ser det ut som att han har en flickvän vid namn Emilia, som av sociala medier att döma satt hemma och hejade på medan Walter kammade hem guldet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.