6 häpnadsväckande skandaler i vinter-OS vi aldrig glömmer
Olympiska spelen innebär både dramatik under tävlingarna, men även utanför. - Foto: Paul Sakuma/TT, Gert Eggenberger/TT och Lionel Cironneau/TT

6 häpnadsväckande skandaler i vinter-OS som vi aldrig glömmer

När många idrottare samlas på en och samma plats för att tävla i livsfarliga grenar innebär det mycket dramatik, både under tävling och utanför. Nyheter24 listar därför 6 skandaler som skett under historiens vinter-OS som vi sent kommer glömma.


1. Mörkklädd man saboterade åket

Under 1968 års Olympiska spel i Grenoble, Frankrike, hade samtliga tre guldmedaljer i de alpina grenarna erövrats av Frankrikes Jean-Claude Killy. Det var då Killys främsta konkurrent Karl Schranz från Österrike påstod att en mystisk mörkklädd man hade promenerat ut framför honom i det ena slalomåket. Det gjorde att han blev tvungen att sladda för att bromsa in. 

Efter protest fick han tillslut göra om sitt åk och fick en bättre sluttid än Killy. Men en skiljenämnd förklarade Schranz åk ogiltigt vilket gjorde att guldet gick till Killy.

Jean-Claude Killy till höger och Karl Schranz till vänster om honom. Foto: AP/TT

2. Blev av med guldet – var hög på marijuana 

Den kanadensiska snowboardåkaren Ross Rebagliati vann OS-guld i Nagano 1998. Men han fick inte behålla medaljen särskilt länge, då han testade positivt på dopingtester efter vinsten. Medaljen togs då ifrån honom. 

Kort senare fick han tillbaka guldet efter en överklagan då marijuana inte fanns med på listan över förbjudna ämnen hos anti-dopningbyrån Wada. Numera är dock marijuana inte tillåtet. 

Ross Rebagliati. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

– Det var galet att det blev så mycket uppståndelse, allt på grund av lite gräs, har Rebagliati sagt om händelsen efteråt. 

Ross Rebagliati driver sedan 2013 företag som arbetar med just medicinsk marijuana i USA.

3.Tinder-tokiga idrottare och 100 000 kondomer i Sotji 

Enligt den amerikanska simmaren Ryan Lochte har 2000 idrottare sex varje OS och han hävdar att mellan 70 och 75 procent av deltagarna har sex. 

Över 100 000 kondomer togs fram till de olympiska spelen i Sotji 2014, och fanns gratis att hämta på vårdcentraler i OS-byn. Något som skapade stor uppståndelse. Arrangörerna hade ett samarbete med ett kondomföretag som arbetade för att öka medvetenheten kring Aids. 

Även dejtingappen Tinder användes flitigt av atleterna och kärleken flödade i OS-byn.  

– Tinder i OS-byn är på en annan nivå. Det är bara idrottare, sade snowboardåkaren Jamie Anderson

Jamie Anderson. Foto: Kelsey Brunner/TT

Men Anderson behövde tillslut påminna sig själv om att istället rikta fokus på prispallen, något som hon lyckades med då hon lämnade olympiska spelen med ett guld i slopestyle. 

– Det kom till en punkt när jag behövde tänka “Okej, det är är alldeles för distraherande.” Så jag tog bort mitt konto för att fokusera på OS istället.

4. Dopingrazzia och kanyler i OS-byn 

Den österrikiska skidskyttetränaren Walter Mayer var under OS i Turin 2006 avstängd för dopingbrott. Tränaren hade stängts av i tio år för att ha dopat en av sina adepter, men trots detta hade han smugglats in i OS-byn och var gömd i en lägenhet. 

Efter att ha fått in ett tips genomförde därför italienska myndigheter en dopingrazzia i OS-byn i Turin. 

Man hittade både kanyler och utrustning för att genomföra blodtransfusioner i Mayers rum. Sex österrikiska längd- och skidskytteåkare stängdes av på livstid. 

Medan razzian pågick försökte Mayer fly från OS-byn, men körde in med sin bil i en vägspärr. I förhör efter händelsen hävdade han att det var ett självmordsförsök. 

Tränarens kraschade bil. Foto: GERT EGGENBERGER/TT

4. Östtyska rodelåkare diskvalificerades – värmde upp kälken  

OS 1968 i Grenoble präglades av ännu en skandal. Guldmedaljfavoriten i kälksporten rodel, Ortun Enderlein från Östtyskland, hamnade högst upp på prispallen, och lagkamraterna Anna-Maria Müller och Angela Knösel blev tvåa och fyra. 

Den diskvalificerade trion. Foto: AP/TT

Men deras rivaler var allt annat än glada. De hade nämligen sett trion värma upp kälkens medar, för att få kälken att åka snabbare. 

När man då gick till startlinjen och kände på medarna så var de varma. Det ledde till att Enderlein och hennes östtyska medtävlande diskvalificerades. 

6. Jurymedlem mutades – två guldmedaljer delades ut

I åratal hade Ryssland dominerat konståknnigsvärlden. Men under OS i Salt Lake City 2002 verkade det som att den kanadensiska duon Jamie Sale och David Pelletier skulle ta hem vinsten. Men till allas förvåning blev så inte fallet. 

Kanadensarna kom på en andraplats efter ett nästintill perfekt framträdande, medan ryssarna kom på förstaplats. Men vid vidare inspektion uppdagades det att en fransk domare hade mutats för att rigga poängen till Rysslands Anton Sikharulidze och Elena Berezhnayas fördel. 

Skandalen var startskottet för en reform i poängsystemet. Det gjorde att båda paren fick guldmedalj, och fick samsas om platsen högst upp på prispallen. 

Paren poserar med sina guldmedaljer. Foto: LIONEL CIRONNEAU/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!