Amela Kalac
Amela Kalac försvann natten till måndag. - Foto: Privat/Missing People och Adam Ihse/TT

Sökandet efter 24-åriga Amela fortsätter – här är allt vi vet

Senaste gången familjen hörde från 24-åriga Amela Kalac var natten till måndag. Nära fyra dagar senare är hon fortfarande försvunnen. En man sitter samtidigt anhållen misstänkt för att ha fört bort henne.


Måndagen den 14 februari anmäldes Amela Kalac, boende i västgötska Grästorp, försvunnen, något Nyheter24 tidigare rapporterat om

Familjen märkte att kvinnan var försvunnen när hon inte kom hem natten till alla hjärtans dag, rapporterar Aftonbladet.

Amela Kalac misstänks ha blivit kidnappad av man

På tisdagen den 15 februari, dagen efter försvinnandet, anhölls en man på sannolika skäl misstänkt för människorov. 

– Förundersökningen fortgår med oförminskad styrka. Efterforskningar av den försvunna kvinnan pågår och polisen genomför husrannsakan, tekniska analyser och förhör, sade kammaråklagare Lars Johansson, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande då.

Det finns inget i nuläget som pekar på att Kalac skulle ha försvunnit frivilligt.

Uppgifter: Amela Kalac ska vara bekant med mannen

Huruvida mannen och kvinnan har någon relation till varandra har kammaråklagare Lars Johansson inte gått ut med. Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen vara en bekant till Kalac, och var den som larmade polisen. Senast klockan 12.00 på fredag den 18 februari måste åklagaren fatta beslut om mannen ska försättas på fri fot eller begäras häktad, skriver polisen på sin hemsida.

Under onsdagen den 16 februari letade sjöpolisen med båt i ån Nossan, och även längs stränderna, men på torsdagen hade Kalac fortfarande inte hittats. Polisen skriver vidare att de "fått in en hel del tips från allmänheten som vi sorterar och bearbetar".

Foto: Adam Ihse/TT

Amela Kalac tros finnas i Grästorp

Polisen tror att Amela Kalac finns i Grästorp, eller i närområdet, och genomför nu en stor sökinsats. Missing People efterlyste tidigt kvinnan, och meddelades under torsdagen ha kallats in för att hjälpa till i sökandet.

— Vi har en dialog med polisen och räknar med att kunna vara på plats i morgon bitti med vårt sök, säger Jan–Olof Säll, verksamhetsledare för Missing People i Skaraborg till TT.

Amela Kalac om utvisningsbeslutet

I april 2021 medverkade Amela och hennes systrar i en intervju i SVT Väst om utvisningsbeslutet mot familjen, som kom till Sverige från Serbien för sju år sedan. Alla systrarna har varit en del av den vårdpersonal som kämpat under pandemin.

– Det är som att Sverige har ett självskadebeteende. De betalar vår utbildning och hjälper oss med boende under många år. Nu när vi kan och vill ge tillbaka utvisar de oss, sade Amela till SVT då.

Foto: Adam Ihse/TT

Har du sett 24-åriga Amela Kalac?

Amela Kalac är försvunnen sedan den 13 februari 2022, då hon senast sågs i Grästorp.

Hon har blonda slingor i sitt hår och är cirka 170 centimeter lång och väger cirka 66 kg.

Hon var vid försvinnandet klädd i blå teddyhoodie, svarta tights och svarta skinnskor.

Har du sett Amela eller har du information som kan leda till att hon återfinns? Ring polisen på 114 14.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!